Urix

Russland forbyr Tom of Finland

Boka «Tom of Finland XXL» har havnet på liste over forbudte bøker sammen med bøker av Oscar Wilde.

Tom of Finland (1960).
Publisert Sist oppdatert

Myndighetene i Russland hevder at den nye forbudslista over litteratur kun er et forslag, men bøkene som figurerer på lista er ikke lenger tilgjengelig i landets bokhandlere.

Listen er en oversikt over bøker med lhbt-innhold, som russiske myndigheter hevder er lhbt-propaganda. Lista er gjort tilgjengelig på plattformen Telegram.

Lista inneholder bøker som «Tom of Finland XXL», en samlebok med tegninger av den finske tegneren Touko Laaksonen, bedre kjent som Tom of Finland, som gjorde suksess med sine homoerotiske tegninger.

Touko Laaksonen er homseerotikkens mest kjente og innflytelsesrike tegner under pseudonymet Tom of Finland. Tegningene av menn med så overdreven fysikk at klærne er i ferd med å briste, har opphøyd de maskuline homsene til ikoner. En status opphavsmannen selv også hadde æren av å bære. Tom of Finlands fantasikarer var et langt sprang fra de redde, feminine homsene som ble vist i mediene fra 40-tallet og langt ut på 80-tallet. Laaksonens robuste seilere og lærkledde tømmerhoggere utfordret stereotypiene og gjenskapte homsen som en selvsikker og overseksuell supermaskulin mann.

Andre titler på Russlands forbudsliste inkluderer Fyodor Dostoevskys «Netotsjka Nezvanova» (1849), som kom i norsk oversettelse i 1925 med tittelen «Lille Netta Njesvanov».

Oscar Wildes «The Picture of Dorian Gray» er også på lista, sammen med «Making History» av Stephen Fry, samt flere bøker av den amerikanske horrorforfatteren Stephen King.

Lista føyer seg inn I rekken av pålegg som følge av president Putins stadig økende press på lhbt-samfunnet. I fjor sommer signerte Putin en ny lov som forbyr fysisk og juridisk endring av kjønn, som også kriminaliserer all kirurgi- og hormonbehandling. Loven kom på toppen av tidligere tiltak som forbyr representasjon og omtale av lhbtiq-tema og skeive i alle medier – strømmetjenester, sosiale plattformer, bøker, musikk, plakater, reklametavler og film.

Tiltak og forbud som rammer lhbt+miljøet og kjønnsminoriteter i Russland har tatt fart etter invasjonen av Ukraina. Den russiske presidenten forsøker å øke populariteten sin med å beskytte det Kreml kaller landets «tradisjonelle verdier», og ifølge russiske lovgivere er det ment som en beskyttelse mot «vestlig anti-familieideologi».

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS