Scene

Teaterforestilling om Marie Høeg og Bolette Berg

Theater Corpus har laget en figurteaterforestilling om det lesbiske fotografparet Marie Høeg og Bolette Berg, som i 1895 etablerte fotostudio i Horten.

PublisertFra 1895 til 1903 drev Marie Høeg og Bolette Berg fotostudioet Berg & Høeg i Horten. I åpningstiden tok de portretter av byens barn og borgerskap. På privaten ble fotoatelieret et sted der de iscenesatte seg selv, ofte som herrer med bart, polarhelter eller flanører.

80 år senere ble det funnet en rekke glassnegativer etter de to som Preus museum fikk. Blant annet to esker merket «privat». Innholdet viste seg å være bilder som viser de to som leker med kjønnsroller og utfordrer portrettkonvensjoner i studio.

Portrettene av Marie fra «privat»-esken, er uhøytidelige i formen. Hun poserer med kortklipt hår, capsen på snei, sigaretten i munnen og oppknappet og nedratt skjorte. På et av bildene er hun også kledd i mannsklær og har løsbart. Glassnegativene er forstørret til moderne sort/hvitt-bilder som bringer Marie tettere på oss.

Feiring av skeiv kjærlighet

Theater Corpus vil skru klokka 125 år tilbake i tid, komme inn i fotostudioet og rette fokus mot Marie og Bolette. Til en tid da lesbisk kjærlighet var så utenkelig at det ikke engang var kriminelt.

– Jeg var på Preus fotomuseum for 7-8 år siden og ble utrolig fascinert av disse bildene som damene tok på 1890-tallet, og som i det skeive kulturåret fikk utrolig mye oppmerksomhet, sier Tormod Lindgren i Theater Corpus, som har gjenskapt et fotoatelier fra epoken i forestillingen.

– Forestillingen «Berg & Høegs fotoatelier» er et forsøk på å lage et stykke om skeiv kjærlighet fra 1890-tallet, på epokens premisser, sier Lindgren.

Marie Høeg tok også noen sjarmerende bilder av sin bror i dameklær.

– Nå har vi har ingen bevis for at han var trans eller homo, men bare det å stille opp og la seg fotografere i dameklær var veldig dristig, og risikabelt på den tiden. Jeg har lyst til å gi mannfolka også en plass i forestillingen, sier Lindgren til Blikk om forestillingen som har premiere 17. februar på Gamle Rådhus scene i Oslo.

– Vi ønsker at forestillingen skal være en utforskning og feiring av skeiv kjærlighet i en tid da dette ikke var forstått eller akseptert. Men vi ønsker ikke at den skal være utelukkende for et skeivt publikum, selv om jeg virkelig håper den treffer dem spesielt, sier Tormod Lindgren.

«Berg & Høegs fotoatelier» av Theater Corpus spilles 17., 18., 23., 24., og 25. februar på Gamle Rådhus scene i Oslo.

Powered by Labrador CMS