Urix

Anmeldte bibliotek

Den høyreekstreme aktivistgruppen Moms for Liberty anmeldte skolebibliotek i Florida.

Siden 2021 har flere enkeltpersoner og grupper forsøkt å fjerne bøker som enten fokuserer på lhbt+tema eller bøker problematiserer rasisme og slaveriets historie i USA. PEN Amerika observerer også at bokforbudene er mer utbredt i stater der politikere har gått løs på enten anti-diskrimineringslovverk og minoriteters rettigheter.
Publisert

Hele 41 prosent av bøkene som ble sensurert ved amerikanske skolebibliotek skoleåret 2021-2022, var skeive. Ifølge PEN Amerika, som har gjennomført undersøkelsen, innebar dette at bøkene enten inneholdt skeive tema eller hadde skeive karakterer i viktige roller.

Tallene gjelder for skoleåret 2021-2022. Det estimeres at bokforbudene påvirker mer enn fire millioner elever og studenter.

Den mest sensurerte boken i skoleåret 2021-2022 var Maia Kobabes memoir «Gender Queer», ifølge PEN Amerika. Boken handler om å vokse opp som ikke-binær og aseksuell. «Gender Queer» har enten blitt sensurert eller forsøkt sensurert i 41 skoledistrikter mellom juli 2021 og juni 2022.

Nylig møtte to medlemmer av Florida-avdelingen til den høyreekstreme aktivistgruppen Moms for Liberty opp på et lokalt sheriffkontor for å rapportere at bibliotekaren ved en videregående skole i området lånte ut «pornografi» til mindreårige.

Boka det var snakk om, en ungdomsroman som er anbefalt for 14- til 18-åringer, er «Storm and Fury» av Jennifer L. Armentrout. Boka handler om en kamp mellom mennesker og gargoyler som kjemper mot demoner, med en 18 år gammel hovedperson ved navn Trinity.

Boka er blitt anbefalt av Florida Association of Media in Education (FAME), på en Teen Reads-liste, og av School Library Journal. Barnes and Noble vurderer boken som egnet for 14- til 18-åringer.

Boka skal ha blitt utlånt av skolebiblioteket til en 17-åring ved Jay High School i Florida.

I et intervju har forfatteren av boka sagt at hun er «overrasket over å høre at vi lever i en tid der noen voksne finner det passende å kontakte politiet på grunn av en fiktiv bok som handler om gargoyler.»

 

Powered by Labrador CMS