Skeiv historie

Den homofile amerikanske drømmen

Tanken på en by, befolket og styrt av homofile, er både forlokkende og skremmende. Boka «The Stonewall Nation» forteller historien om “homokolonien” som en gruppe homofile menn søkte å etablere i Alpine County i California tidlig på 1970-tallet.

Fra boka «The Stonewall Nation» av Sille Storihle.
Publisert

I 1970 så amerikanske aktivister ideen som en relevant løsning på samfunnets undertrykking og diskriminering. En gruppe homofile, hovedsakelig hvite menn, gikk inn for å skaffe seg kontroll over en liten amerikansk by med store landområder. Der ville de skape The Stonewall Nation.

Fra boka «The Stonewall Nation» av Sille Storihle.

– Jeg ble interessert i Stonewall Nation i 2010, sier forfatter og kunstner Sille Storihle.

– Jeg hadde lest litt om prosjektet fra før, i et nummer av Revolt, et svensk homomagasin som skrev om det i 1977.

Som student i USA fant Storihle mer om Stonewall Nation på et arkiv i California.

– ONE National Gay & Lesbian Archive har en av de største samlingene av skeiv historie i verden, sier Sille Storihle. Nå har funnene fått bokform.

Hva var planen?

Ideen om Stonewall Nation oppsto i kjølvannet av protestene mot Vietnam-krigen og opprøret på baren Stonewall Inn i 1969, der skeive for første gang slo tilbake mot politiet under nok en rassia.

Homofile aktivister planla å sikre seg makten i Alpine, en liten by i California. Det skulle skje gjennom massiv tilflytting av homofile og aktiv bruk av stemmeseddelen.

I 2014 laget Sille Storihle en film om prosjektet, basert på intervjuer med folk som var aktivt med i 1970, og materiale hentet fra ONE-arkivet.

I filmen bruker Storihle kunstneriske grep, som å la en skuespiller formidle ordene til en av aktivistene. Dermed løftes også de problematiske sidene av Stonewall Nation fram.

På tross av en demokratisk fremgangsmåte, ligger det et tydelig imperialistisk premiss under viljen til å erobre andres leveområder.

Var det bare PR?

– Hvorfor bestemte du deg for å gi ut en bok, nesten ti år etter at du laget filmen?

– Da jeg ble interessert i Stonewall Nation var det få som hadde gjort noe med temaet. Nå er det flere som har tatt tak i stoffet, forklarer Storihle.

Fra boka «The Stonewall Nation» av Sille Storihle.

– Siden Stonewall Nation aldri ble realisert, er det noen som snakker om prosjektet som en hoax, altså et rent PR-fremstøt. Andre hevder at aktivistene virkelig trodde på ideen.

Jeg vil formidle denne delen av skeiv, internasjonal historie på en måte som gjør at folk kan gå direkte til kildene. Jeg legger også frem en del av det private materialet jeg sitter på.

At lanseringen av boka skjer på Skeivt kunst og kultursenter, som huses i en kirke, er ikke tilfeldig.

– Det var noen religiøse undertoner i ideen om Stonewall Nation. Det ble snakket om at dette skulle være de homofile mennenes hellige, lovede land, sier Sille Storihle.

Planene fikk da også religiøs motstand og vekket stor debatt. Motstanden var ikke pen.

De snaut 400 menneskene som allerede bodde i Alpine var det ingen som hørte på. Noen av dem var innstilt på å vente og se. Andre satt klar med våpen, i fall homsene kom.

Lansering av  «The Stonewall Nation», søndag 12. november kl. 18, Skeivt kunst- og kultursenter (SKOKS), Rathkes gate 18, Oslo. Info: SKOKS

Powered by Labrador CMS