Skeive rettigheter

– Du er skeiv og funkis nok

De skeive organisasjonene ser tilbake på året som har gått. – Vi ser behovet for å forene våre sammensatte minoriteter, identiteter og diskrimineringsgrunnlag, sier Ingrid Thunem, leder i landsforeningen for skeive funkiser.

Leder i Skeive funkiser, Ingrid Thunem.
Publisert

 I september i år ble Landsforeningen for skeive funkiser til.

– Vi har vært noen ildsjeler som har jobbet for å få til dette, etter å ha vært et uformelt nettverk i tre år var tiden inne å ta steget til å bli en formell organisasjon. Vi ser behovet for å forene våre sammensatte minoriteter, identiteter og diskrimineringsgrunnlag, sier leder Ingrid Thunem.

Siden oppstarten har Skeive funkiser brukt tiden på å stille på alle møtene de kan og å få frem hvor viktig det er at skeive funkiser ikke lenger holdes utenfor.

– Vi har hatt et utrolig godt samarbeid med Oslo Pride, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, FRI, Salam og Skeiv Verden, for å nevne noen. Vi er glade for at de andre skeive organisasjonene vil samarbeide med oss. Vi har mye å lære sammen. Vår søsterorganisasjon Steatornis har vært viktig for oss i oppstarten. Vi har fått over 50 medlemmer allerede, men har alltid plass til flere. Det aller viktigste for oss er å endelig ha fått til et fellesskap med møteplasser, både fysiske og digitale arrangementer. Og vårt hovedbudskap er og forblir: Du er skeiv nok. Du er funkis nok. Du er god nok, sier Thunem til Blikk.

– Hvor står kampene i 2024?

– I 2024 har vi store forventninger til Oslo Pride, etter et fint samarbeid i år, for å gjøre festivalen mer tilgjengelig for alle. Vi jobber for at omverdenen skal bli bevisste på hvor mange vi er og hvilke viktige kompetanser skeive funkiser har.

I 2024 skal FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) inn i norsk lov.

– Hvor og hvordan dette gjøres er ikke bestemt ennå. Tilgang til grunnleggende menneskerettigheter burde være en selvfølge, men det er det ikke, og som skeive funksjonshemmede er vi enda mer utsatt for diskriminering, hatkriminalitet, maktovergrep, trakassering, isolasjon og utenforskap. Dette er ikke lystige realiteter å ta inn i romjuls-roa, men det er realitetene vi kjemper for å endre. Vi kommer også til å jobbe med å gjøre organisasjonen vår best mulig for alle funkiser. Det er veldig viktig for oss å skape plass for alle typer funksjonsvariasjoner. I 2024 blir det viktig for oss å samarbeide for å gjøre organisasjonen enda bedre for de av oss som representerer nevromangfoldet. Vi håper å arrangere mange fine eventer og skape et godt sted for våre medlemmer, sier Ingrid Thunem.

 

Powered by Labrador CMS