Urix

Kritisk til VM i Ungarn

Skeive friidrettsstjerner som konkurrerer i Ungarn er kritiske til landets lhbt-fiendtlige lover.

Den amerikanske 1500-meterløperen Nikki Hiltz.
Publisert Sist oppdatert

«Det finnes skeive utøvere i alle idretter, og det er veldig synd at disse landene får fortsette å arrangere mesterskap», sier Nikki Hiltz, amerikansk 1500-meterløper, til AP.

Hen identifiserer seg som trans og ikke-binær, og er nå på plass i Ungarn for friidretts-VM.

Ideologisk krig

Statsminister Viktor Orbán har sørget for at forbud mot homofilt ekteskap og adopsjon nå er en del av landets grunnlov. Det er heller ikke juridisk mulig å endre kjønn.

En lhbt-fiendtlig lov som ble vedtatt i 2021, forbyr all lhbt-informasjon til unge under 18 år, og gjelder for alle kulturuttrykk, reklame og all undervisning i skolen.

Rektorer eller organisasjoner som gir ulovlig lhbt-undervisning på skoler, kan få rundt 5000 kroner i bøter, samfunnstjeneste, eller opp til 60 dagers fengsel.

I 2021 bestemte regjeringen også at bøker som «viser homofili», må selges innpakket eller med påtrykt advarsel i landets bokhandlere.

Ungarn er på mange områder i en ideologisk krig med EU, der myndighetene med statsminister Viktor Orbán i spissen, framstiller unionens lhbt-politikk som en trussel mot Ungarns tradisjonelle, kristne familieverdier.

Mangfold og inkludering

Under friidretts-VM stiller flere åpne, skeive utøvere på startstreken. Gullfavoritt i tresteg Yulimar Rojas, sprintstjernen Sha'Carri Richardson og Nikki Hiltz er blant noen av dem.

«Jeg skulle ønske at man måtte bestå en mangfolds- og inkluderingstest. Dessverre er ikke det tilfellet», sier Nikki Hiltz til AP.

Politisk rådgiver i Amnesty International, Patricia Kaatee, mener det er grunn til at skeive kan kjenne seg utrygge i Ungarn.

«Det må jeg svare ja på. Samtidig, når du snakker med skeive i Norge, vil de også si at de er bekymret for å bli utsatt for diskriminering og trakassering. Men til forskjell fra Ungarn har vi et tydelig lovverk og tydelige politikere i disse spørsmålene. Det mangler de i Ungarn», sier Kaatee til NRK.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS