TV

Sven Henriksen i britisk krimserie

Den britiske krimserien «Annika» har nå premiere på NRK, og i en av rollene finner vi skuespilleren, dramatikeren og forfatteren Sven Henriksen. – Å spille i en britisk tv-serie har vært en umulig drøm, og plutselig så skjedde det, sier Henriksen til Blikk.

Sven Henriksen i rollen som Magnus Strandhed i tv-serien «Annika».
Publisert

I fjor kom Sven Henriksens roman «Pappas lille gutt» ut. Artisten fortalte historien om Johannes (seks år) som utsettes for farens fysiske vold, en vold som skal vare i ti år mens mor, menighet og vennene snur ryggen til. 17 år gammel blir Johannes utstøtt fra sekten Jehovas Vitner når han står fram som homoseksuell og forteller rådet av «de eldste» i menigheten om farens handlinger. Boka er ingen selvbiografi, men bygger på Henriksens egne erfaringer.

– Dette er en bok jeg har skrevet på i de siste 30 årene, uten å få det til. Men så kom jeg til et punkt hvor jeg forsto at jeg måtte være ærlig. Jeg har ikke vært voksen nok til å tørre det tidligere. Det var for smertefullt, fortalte Sven Henriksen (68) til Blikk i april i fjor.

– Nå er jeg såpass voksen og har fått en så stor avstand til oppveksten min at jeg kan analysere det intellektuelt og gjøre livshistorien min om til litteratur. Hadde jeg skrevet den for 30 år siden, er jeg redd det ville blitt en lidelseshistorie, og det er ikke derfor jeg ville skrive boka.

Skuespilleren, dramatikeren og forfatteren har opplevd suksess i karrieren som har stor spennvidde, fra teater til konsertscener, filmer og tv-serier. Han har spilt i filmer som «Kautokeino-opprører» (2009) og «Dunderland» (2012), tv-serien «Utmark» (2012) og i teaterstykket «Svarta Bjørn» (2013), som han selv skrev manus til.

Han har også tolket artister som Tom Waits og Anne Grete Preus på scener landet over, og kan se tilbake på snart 19 år som skuespiller ved Nordland Teater.

I 2018 ga han ut boka «Men hold kjeft da, Henriksen», som viser en annen side av han. Denne gang som samfunnsrefser og en som elsker å stikke hull på det som verker, både på Facebook og i sin egen blogg.

Sven Henriksen i rollen som Magnus Strandhed i tv-serien «Annika». Her sammen med hovedrolleinnehaver Nicola Walker.

«Annika» på NRK

Nå er han aktuell i den populære britiske krimserien «Annika» som nylig hadde premiere på NRK. Serien frontes av hovedpersonen Annika Strandhed, spilt av Nicola Walker, en «norsk» etterforsker som løser mord i Skottland, og som påstår sånt som at det er typisk norsk å alltid spise lakris.

Strandhed har forlatt Oslo til fordel for ny jobb i Glasgows maritime politienhet. I den nye sesongen har Henriksen rollen som Annikas far, en mulighet han grep med stort begjær, og han er over seg av begeistring over at serien omsider har fått norsk premiere på NRK.

– Jeg har sett serien, men det er jo stas at den sendes i Norge som er hjemlandet mitt. Å spille i en britisk tv-serie har vært en umulig drøm, og plutselig så skjedde det, sier Henriksen til Blikk.

– Den har høstet gode kritikker internasjonalt. Hvordan kjennes det?

– Ja, den har blitt godt mottatt, og har høy rating i Europa, USA og Australia. Nicola Walker berømmes for sin glitrende prestasjon, men jeg nevnes ofte i anmeldelser og kommentarfelt for min innsats som den ikke så hyggelige faren. Det blir jeg glad for og rørt av.

– Hva husker du best fra innspillingen?

– Det jeg husker best er at jeg ikke ble redd eller stressa da vi skulle filme første scene. Nicola Walker er en vennlig kollega som så meg rett i øynene, og da var det bare å kjøre på. Og selvfølgelig det fantastiske landskapet i Skotland.

– Blir det flere internasjonale oppdrag nå?

– Jeg prøvefilmer stadig for roller i utlandet som mine agenter Lene og Martin i København skaffer meg mulighet til. Så vi får se hva som skjer.

– Hva kan vi vente fra Henriksen i året som kommer?

– I 2024 blir den Tom Waits-konserter, utgivelse av diktsamling før påske, og premiere på soloforestilling basert på romanen min «Pappas lille gutt» under Hamsundagene i august.

 

Powered by Labrador CMS