– Takk Kirkenes!

Grenseløs kjærlighet, aktivisme og engasjement på Barents Pride 2018.

Publisert

FRI, Skeiv Verden, Amnesty International Norway, Den norske Helsingforskomité og Maximum inviterte til Barents Pride 2018 i Kirkenes 27.-29. september.

På Barents Pride møttes norske og russiske organisasjoner og aktivister for å feire mangfold og kjærlighet og for å kjempe for at menneskerettighetene skal gjelde alle. Lørdag 29. september gikk paraden gjennom Kirkenes sentrum

Den første Barents Pride gikk av stabelen i Kirkenes i september i fjor. Rundt regnet 200 deltagere gikk i paraden og mange flere deltok på seminarer og samlinger. Barents Pride ble hedret med prisen «Stå På Videre» under Gaygalla i april i år.

Årets Barents Pride går mot slutten og lørdag 29. september gikk paraden for andre gang gjennom Kirkenes sentrum. Russiske og norske aktivister, en rekke organisasjoner og politiske partier sørget for en fargerik og stor parade denne lørdagen.

Grenseløs kjærlighet

Det finnes mennesker som må krysse grenser for å kunne nyte noen dager hvor de får slappe av, uttrykke seg selv, vise kjærlighet og møte andre som også føler på presset fra et samfunn som ikke aksepterer dem. Siden torsdag 27. september har noen av disse vært samlet i Kirkenes. Skeive aktivister fra Russland har kommet til Kirkenes, og mange av dem har reist i over 14 timer for å nå fram i tide til Barents Pride.

Siden åpningen av Barents Pride har det vært et mangfoldig program for både russiske og norske aktivister. Panelsamtaler, workshops, filmvisning, kunstutstilling og sosialt samvær har stått på programmet.

Mange av de russiske deltagerne lever i en virkelighet som tilsier at de ikke kan være åpen. Derfor er det strenge fotorestriksjoner under Barents Pride. Her skal alle føle seg trygge og bærer man en lapp hvor det står «No photo» skal det respekteres. Likevel er stemningen fri og åpen. Barents Pride er et pusterom for skeive som lever under Russlands homopropagandalover.

FRI-leder Ingvild Endestad tok i mot publikum og paradedeltagere på samfunnshuset etter paraden lørdag 29. september. Takkelisten var lang og Endestad avsluttet sin hilsen med følgende:

– Kirkenes er kanskje den byen jeg har vært i som har størst dugnadsånd. Tusen takk til hver enkelt av dere som har deltatt her i dag. Dere har vist at Barentsregionen skal være til for alle oss som ønsker og som trenger å høre til her. Sammen har vi i dag vist at kjærlighet er større enn hat. At håp er sterkere enn fordømmelse og at vårt ønske om frihet er større enn kreftene som vil begrense oss.

– Takk for at vi får være oss selv

Sergei, leder i organisasjonen Maximum som holder hus i Murmansk, gikk også på scenen etter lørdagens parade. Sergei takket organisasjonene FRI, Skeiv Verden, Amnesty International Norway og Den norske Helsingforskomité for samarbeidet som har ført til at Barents Pride ble arrangert for andre gang.

– Dessverre er slike arrangementer som Barents Pride forbudt i Russland. De som forsøker å arrangere noe slikt blir arrestert og bøtelagt. Under dekke av homopropagandaloven skjer det drap, vold og overgrep, og gjerningspersonene blir sjeldent straffet. Den russiske stat og myndighetene hevder denne loven er med på å holde den moralske oppdragelsen av ungdommen i hevd, sa Sergei til publikum på samfunnshuset og fortalte at realiteten er en helt annen.

– Selvdrapstallene blant unge og voksne lhbtiq-personer øker. I Nord-Kaukasus fortsetter drapene på homofile, bifile og transpersoner og russiske myndigheter anerkjenner ikke at det skjer. Dessverre lever dagens Russland etter middelalderslover og de går over lik. Vi som er her i Kirkenes i dag ønsker ikke å gå samme vei. Derfor vil jeg takke innbyggerne i Kirkenes, ordfører Rune Rafaelsen og våre samarbeidspartnere i Norge for at vi får muligheten til å leve åpent i et par dager, sa Sergei fra scenen.

– Takk for at vi får være oss selv, uten redsel og uten å måtte se oss over skulderen. Jeg håper Barents Pride vil bli arrangert i mange år framover. Elsk, og vær elsket. Fortsett å være mennesker i en hver situasjon og ikke la noen krenke deres verdighet. Happy pride!

Pride over grensen

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap) gikk i front av paraden sammen med Sergei i Maximum og FRI-leder Ingvild Endestad. Etter paraden hilste ordføreren pridedeltagerne fra scenen i samfunnshuset.

– Happy pride, sa ordfører Rafaelsen til stor jubel, før han ønsket gjestene fra Russland velkommen til Kirkenes.

– Jeg er veldig glad for at Barents Pride vokser. Målet med pride må være at den blir så stor at den vokser seg over til russisk side, fortsatte ordføreren og ble møtt av jubel og applaus.

Se bilder fra paraden under Barents Pride 2018

Powered by Labrador CMS