Urix

TikTok sporet skeivt innhold

I minst et år førte TikTok oversikt over brukere som så på videoer med skeivt innhold.

Publisert Sist oppdatert

Appen ber ikke brukere om å oppgi seksuell orientering ved registrering, men den kategoriserer internt videoer under emner som lhbt+, sier tidligere ansatte ifølge Journalisten.

Informasjonen, som enkelte ansatte kunne få innsyn i, omfattet en oversikt over brukere som så på videoer med skeivt innhold.

Flere ansatte på TikToks kontorer i USA, Storbritannia og Australia skal ha levert inn klager på praksisen både i 2020 og 2021. De ansatte sier at de fryktet at informasjonen kunne bli delt utenfor selskapet og bli brukt til å presse brukere.

Mange som bruker appen, bor i land der homofile og transpersoner utsettes for trakassering og vold. En talskvinne for TikTok sier til Wall Street Journal at portalen ansatte brukte for å få tilgang til informasjon om brukerne som så på skeivt innhold, ble slettet i USA for nesten ett år siden.

«Det å beskytte privatlivet og sikkerheten til TikTok-brukerne, er en av våre viktigste prioriteringer», sier TikTok til avisa Wall Street Journal.

TikTok fikk strykkarakter

Det er ikke første gang TikTok har vært i søkelyset.

I mai 2021 fikk TikTok og alle andre store sosiale medier-plattformer strykkarakter av GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) i en evaluering av sikkerhet og trygghet i sosiale medier.

GLAAD pekte blant annet på en hendelse fra 2019, der TikTok begrenset spredningen av innhold fra spesifikke brukere, hovedsakelig mennesker med funksjonsnedsettelser og skeive. TikTok påsto at det var for å «begrense at brukerne ble utsatt for mobbing.»

Selv om TikTok har jobbet med å forbedre sine rutiner de siste årene, viste en rapport fra 2021 at moderatorer ikke klarer å plukke opp alt som skjer på plattformen.

Organisasjonen Media Matters, avslørte at TikToks «For You»-anbefalingsside førte brukere ned i et kaninhull med lhbt+fiendlig innhold etter bare å ha likt én homofob eller transfob video.

Media Matters påpekte i samme rapport at «eks-homo»-videoer på TikTok hadde hundre tusenvis av likerklikk, til tross for plattformens forbud mot innhold som fremmer konverteringsterapi.

Powered by Labrador CMS