Urix

Får erstatning

Østerrikes regjering har vedtatt å utbetale erstatning til homofile og bifile som har blitt straffet under landets anti-homolover.

Publisert Sist oppdatert

Homofili var forbudt i Østerrike frem til 1971. Frem til 2002 hadde landet også en høyere aldersgrense for den seksuelle lavalderen for homofile menn sammenlignet med lesbiske og heterofile.

Mandag denne uka meddelte justisminister Alma Zadić at det skal utbetales erstatninger til homofile og bifile som har blitt straffet under landets anti-homolover.

Erstatningen skal utbetales slik at litt over 35 000 kroner utbetales for hver nå opphevet dom, og ytterligere 17 000 for hvert år en person har blitt dømt til fengsel. 6 000 skal utbetales for hver påbegynte etterforskning, og hvis etterforskningen har medført økonomiske, yrkesmessige eller helsemessige ulemper, skal det også utbetales ytterligere 17 000 kroner.

Totalt er 391 millioner euro satt av til de 11 000 personene som regjeringen mener kan omfattes av den nye loven om erstatning. For at erstatningen skal vurderes og eventuelt utbetales, må personene selv søke om det.

Tyskland besluttet i 2017 en lignende erstatning, og i 2021 ble det besluttet å betale erstatning til militære som har blitt utsatt for diskriminering på grunn av kjønnstilhørighet og/eller seksuell legning.

Powered by Labrador CMS