25. juni

Rettssaken er avsluttet, men Støttegruppas arbeid fortsetter

Denne uken har vært viet til sluttprosedyrene i rettssaken mot terrorsiktede Zaniar Matapour. Dato for domsavsigelsen er foreløpig ikke satt. – Fint å slippe å ha det elementet i livet sitt, sier Espen Evjenth til Blikk

Espen Evjenth, leder av støttegruppa etter 25. juni, var det første vitnet av andre dag av rettssaken mot Zaniar Matapour som etter drøye to måneder ble hevet torsdag 16. mai.
Publisert

Like før tingrettsdommer Eirik Aass erklærte retten for hevet, ga han Matapour en siste mulighet til å uttale seg, noe han kort og lavmælt avslo mens han ristet på hodet. 

Noe tidslinje videre foreligger ikke på dette tidspunktet, men retten uttalte mål er å komme med domsavsigelse første uken i juli. 

Det var en sliten, men lettet Espen Evjenth, leder for Støttegruppa 25. Juni, Blikk møter utenfor etter at retten var hevet.

– Det har vært en kraftanstrengelse å gjennomføre mer enn to måneder rettssak. Det var jo en lang ventetid før saken startet også. Men nå er vi gjennom selve forhandlingene, og det er godt. Ferdig med det daglige gjensynet med det som har skjedd og gjerningsmannen. Fint å slippe å ha det elementet i livet sitt, sier Evjenth til Blikk.

I gangen utenfor rettssalen brer det seg en stemning fortsatt alvorlig, men iblandet en viss lettelse etter hvert som flere har pakket sammen og kommet seg ut.

– Jeg er fornøyd med at det har blitt lagt opp til en ryddig sak. Det er jo en stor og kompleks sak med mange fornærmede, en sak som reiser mange nye spørsmål i norsk rettssammenheng. En terrorsak i seg selv vil jo alltid være unik.

Støttegruppa 25. juni har vært på plass hele veien, og selv om rettssaken er over er på ingen måte deres arbeid over. I tiden fremover vil det også være flere muligheter til å involvere seg og vise sin støtte.

– Vi roer litt ned nå, men det er jo når det blir stille at man føler seg alene, så det må ikke være noen tvil om at vi skal stå på fremover også. Det har vi planer om å gjøre lenge. 

Senere i mai blir det årsmøte for Støttegruppa, i tillegg til at det vil være litt aktiviteter under Oslo Pride. Blant annet er det planlagt en toårsmarkering for angrepet:

– Jeg håper det blir en fin dag, hvor vi kan stå sammen skulder mot skulder for å markere avstand til angrepet, og solidaritet til hverandre. Det blir en vanskelig dag, men jeg ser frem til det. Jeg håperflere vil være der sammen med oss, avslutter Evjenth.

Powered by Labrador CMS