25. juni

– Dette er en del av den norske historien

Mandag 12. februar hedret regjeringen tolv personer med medaljen for edel dåd for deres uvurderlige innsats under terrorangrepet i Oslo sentrum 25. juni 2022. – Dette er en vond del av norsk historie som man ikke ønsker å være en del av, men som man er en del av, sier Ingrid Gystøl Rasten til Blikk.

Ingrid Gystøl Rasten mottok medalje for edel dåd i sølv for sin innsats under terrorangrepet.
Publisert Sist oppdatert

I angrepet 25. juni 2022 ble to personer drept og mange skadet da en mann avfyrte en rekke skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub midt i Oslo sentrum. Gjerningsmannen ble overmannet av flere personer som var i området, og som holdt ham nede til politiet ankom.

Medaljen for edel dåd er en av de høyest rangerte sivile utmerkelsene i Norge, og den største utmerkelsen for en redningsdåd. Medaljen blir delt ut av Nærings- og fiskeridepartementet, fordi slike redningsdåder oftest har skjedd på sjøen. Den høytidelige utdelingen fant sted i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien i Oslo

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery var til stede og delte ut medaljene.

– Det dere gjorde, er på mange måter umenneskelig. Dere satte dere selv i fare. Dere viste oss hvordan håpet og troen på det gode kan overvinne hat. Dere gjorde en helt ekstraordinær innsats i et dramatisk og kaotisk øyeblikk. Dere risikerte livet for å berge andre, sa fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth før utdelingen.

Av de 12 som ble tildelt medaljer, fikk én medaljen i gull, mens elleve fikk medaljen i sølv, hvorav én ble tildelt post mortem.

Håper på en avslutning

Ingrid Gystøl Rasten mottok medalje for edel dåd i sølv for sin innsats under terrorangrepet.

Rasten var sammen med venner ute på César Bar & Café ved Oslo den kvelden i 2022.

Da skuddene falt begynte folk å løpe og gjemme seg, og ble et kaos i hele området rundt César Bar & Café, Per på hjørnet og London Pub. Ingrid Rasten løp mot London Pub for å se om hun kunne være til hjelp. Der ser hun flere som sitter holder fast på terroristen.

– Jeg løp dit for å hjelpe til. Forsøkte å ta fra ham pistolen han holdt, men endte foran den og pistolen pekte rett i magen min. Jeg fikk brukket tommelen hans og frigjort pistolen og kastet den ut i gata.

Terroristen var overmannet, men Rasten fryktet for livet til Zaniar Matapour, som da hadde drept to personer og skadet over 20 mennesker. Rasten, som har bakgrunn fra Oslo Legevakts kriseteam, fikk bruk for erfaringene sine denne natta, og terroristen overlevde og kan stilles for retten i mars

Medaljen hun fikk i dag tok hun imot med blandete følelser.

– Det har vært en lang reise. Snart to år, sier Rasten til Blikk.

– Men det føles ikke som to år. Jeg håper jeg kan få en slags avslutning med rettssaken, for min egen personlige del.

Rasten skal følge rettssaken så mye hun orker.

– Men jeg kommer til å ha en rolle i rettssaken som representant for Støttegruppa 25. juni, og i tillegg skal jeg vitne mot Matapour. Det blir en krevende reise rent personlig, men også fint å kunne støtte andre i kraft av støttegruppa, sier Rasten.

En vond historie

Rasten sitter med medaljen i hånda i regjeringens representasjonsanlegg. Hun er stolt og glad, men sliter med motstridende følelser.

– Det er todelt. Det er en stor annerkjennelse og en ære. Jeg er selvfølgelig kjempestolt. Det er ikke hver dag man får en medalje for heltedåd. Men bakteppet gjør det hele tungt. For min del er feiringen dempet, sier Rasten og forteller at hun savner Pål Ferner, som i dag mottok medalje i sølv for edel dåd post mortem.

– Heldigvis var datteren hans her i dag og tok imot på hans vegne. Pål og jeg hadde mye kontakt før han gikk bort, så jeg savner han ekstra mye på denne spesielle dagen. Når det er sagt. Dette er stort. Dette er en del av den norske historien. Dette er en vond del av norsk historie, som man ikke ønsker å være en del av, men som man er en del av, sier Ingrid Gystøl Rasten.

(f.v.) Bjarne Roar Finsrud og Bjørn Yngve Bjørneseth.

Paret satte seg i fare

Samboerparet Bjarne Roar Finsrud og Bjørn Yngve Bjørneseth var med og stanset terroristen natt til 25. juni. Finsrud var den aller første som taklet Matapour den natten. Natten da to mennesker ble drept og mange flere såret.

I dag fikk han medaljen for edel dåd i gull for en redningsdåd hvor redningsmannen selv har satt eget liv i fare. Elleve andre fikk medaljen i sølv, blant annet samboer Bjørn Yngve Bjørneseth.

– Det er veldig hyggelig å få denne medaljen, selv om vi tar imot med blandete følelser, sier Bjørn Yngve Bjørneseth til Blikk.

Paret har vært sammen i over 20 år. Natta til 25. juni for to år siden utsatte de seg selv for fare da de overmannet terroristen.

– Den hendelsen har til syvende og sist gjort forholdet enda sterkere, selv om det har vært noen utfordringer på veien, sier Bjarne Finsrud.

Rettssaken mot terroristen starter i mars.

– Vi skal forsøke å følge rettssaken, sier Bjørneseth.

Følgende mottok medalje for edel dåd:

Tildeling av medaljen for edel dåd i gull til Bjarne Roar Finsrud.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Pål Ferner post mortem.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Kim Adrian Omsland.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Morten Pretorius.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Bjørn Yngve Bjørneseth.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Jon Amund Vikan.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Mats Riskild Aasberg.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Besim Fetisi.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Ingrid Gystøl Rasten.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Sondre Fløgum.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Joachim Lian.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til Okba Abdulrazak Al Yasin.

 

 

 

Powered by Labrador CMS