Kan nordiske lhbt+personer eldes med verdighet?

Nordisk ministerråd for likestilling og lhbti starter treårig forskningsprosjekt om skeive i eldreomsorgen. – Viktigere nå enn noensinne, sier rådet.

Publisert Sist oppdatert

De siste tiårene har lhbt+personer fått stadig større frihet til å leve åpent. Likevel melder flere eldre om at de må inn i skapet igjen etter å ha gått av med pensjon eller flyttet tilbake til hjembygda, i omsorgsboliger og i møte med hjemmetjenesten.

Denne høsten starter Det nordiske ministerrådet et treårig forskningsprosjekt, som skal resultere i konkrete forslag til hvordan den nordiske eldreomsorgen kan bli bedre i møte med lhbt+personer.

Halvannen million i prosjektstøtte

Det nordiske ministerrådet og den nordiske embetsmannskomitéen består av representanter fra Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland, Grønland, Færøyene og Åland. Rådet og komitéen er de nordiske regjeringenes samarbeid på likestillingsfeltet, og ledes av landenes likestillingsministere.

På sitt møte mandag i forrige uke, satte ministrene av én million kroner til det treårige forskningsprosjektet som har oppstart denne høsten og skal rapporteres i 2023. Sosialministrene forventes å bidra med ytterligere en halv million kroner.

Prosjektet skal blant annet undersøke om helseutdanningene i Norden gir tilstrekkelig kompetanse i spørsmål om kjønnsidentitet og seksuell legning, og hvilke muligheter pleiepersonell har til å videreutdanne seg innen disse temaene.

– Eldre lesbiske og homofile skal slippe å gå inn i skapet i møte med offentlige helse- og omsorgstjenester, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja om initiativet i en pressemelding.

Usynlige eldre

«Det er kommet fram funn og enkelthistorier om at eldre lhbti-personer blir usynlige i møtet med det offentlige helse- og omsorgssystemet. Dette er eldre lhbti-personer som vokste opp i en tid der kriminalisering og hemmelighold var vanlig. Mange av dem har stått på barrikadene og kjempet fram avkriminalisering, ekteskapslover og økt inkludering», skriver Nordiske ministerråd i en pressemelding.

Forskningsprosjektet er en forlengelse av Nordisk ministerråds lhbt+satsning. I 2020 vedtok rådet verdens første regionale lhbt+strategi. Dette har blant annet resultert i en kartlegging og analyse av lhbt+området i Norden og en litteraturstudie av unge lhbt+personers levekår.

Høsten 2021 blir første gang Nordisk ministerråd utlyser midler fra det nordiske lhbti-fondet, som tildeles prosjekter som fremmer nordisk arbeid for å bedre lhbt+personers liv og vilkår.

Powered by Labrador CMS