Urix

Taliban har dødslister over skeive

Ifølge lederen Kimahli Powell i den canadiske hjelpeorganisasjonen Rainbow Railroad lever skeive afghanere nå ekstremt farlig.

USIKKERT HVOR MANGE SOM ER IGJEN: Skeive afghanere boarder et fly på vei ut av landet, i regi av Rainbow Railroad, Stonewall U.K. og Storbritannia. Organisasjonen Rainbow Railroad har som mål å hjelpe skeive som er under statlig forfølgelse. Tidligere har de lykkes i å hjulpe hundrevis å flykte fra Tsjetsjenia. Leder Kimahli Powell sier at situasjonen for skeive i Afghanistan er den vanskeligste organisasjonen har stått ovenfor.
Publisert Sist oppdatert

.

Etter at Taliban tok makten i Afghanistan i august i fjor, jakter islamistbevegelsen aktivt på lhbt+ mennesker.

Den franske nyhetstjenesten france24.com rapporterte at lister med navn på skeive var falt i hendene på Taliban. Årsaken var at mennesker som forsøkte å bli evakuert da USA trakk seg ut, hadde gitt fra seg personlige opplysninger, og at disse listene var lekket til Taliban.

.


.

Før fengsel, nå døden

Også under de vestlig-støttede afghanske regimene til Hamid Karzai og Ashram Ghani, levde skeive et farlig liv. Likekjønnede forhold var forbudt, og kunne gi to år i fengsel.

Taliban har ikke sagt noe om lovgivingen på området, men den sunni-muslimske islamistbevegelsen implementerer sharia-loven der de har makten. Det er derfor høyst sannsynlig at de vil innføre dødsstraff for homofili.

– Dette er en fryktelig skremmende tid i Afghanistan, sa Rainbow Railroad-lederen Kimahli Powell til france 24.

– Vi har fått rapporter om at navn på folk som er mistenkt for å være lhbt+ blir sirkulert, og vi vet at Taliban har «drapslister» som identifiserer lhbt+-personer.

Kimahli Powell sier at Taliban benyttet kaoset før USA trakk seg ut til å skaffe seg navn på de skeive menneskene som hjelpeorganisasjoner prøvde å evakuere.

– Konsekvensen er at mange som ikke kom seg ut, nå er svært utsatt, i og med at Taliban kjenner identiteten deres, sa Powell.

.

Taliban i Afghanistan

  • Taliban er en islamistisk bevegelse innen den sunni-muslimske Deobandi-bevegelsen. De styrte Afghanistan fra 1996 til 2001. Dette regimet ble styrtet som følge av amerikansk-britiske luftangrep og den påfølgende invasjonen som startet i oktober i 2011, kort tid etter terrorangrepet i New York 11. september 2001
  • Siden den gang har Taliban, i samarbeid med al-Qaida, Hezb-e-Islami, Waziristans Islamske Emirat og IMU ført en geriliakrig mot NATOs styrker stasjonert i landet
  • I mai i år startet USA og Nato sin tilbaketrekking fra landet. Samtidig innledet Taliban en stor offensiv og uttalte at de hadde kontroll over 85 prosent av landet
  • I juli tok opprørerne kontroll over grenseoverganger til nabolandene Iran, Pakistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan
  • I august ble det klart at Taliban har overtatt kontrollen over hele landet. De har også beleiret og angriper nå flere andre byer, som allerede har Taliban-krigere tungt til stede

.

Setter opp feller

Taliban har også aktivt jaktet på skeive mennesker gjennom å sette opp feller.

– Vi vet at flere har mottatt eposter som gir seg ut for å være fra Rainbow Railroad, der de blir bedt om å gi fra seg opplysninger om seg selv og oppgi passnummeret sitt, forteller Powell.

Rainbow Railroad arbeider nå for å finne midlertidige skjulesteder for lhbt+ mennesker i Afghanistan. Deretter er målet å få dem ut og i sikkerhet i andre land.

Behovet for umiddelbar hjelp er stort. Organisasjonen mottar årlig rundt 4 000 henvendelser om hjelp til å flykte fra statlig forfølgelse. I Aghanistan alene er tallet nå over 900. Før USA trakk seg ut, lyktes Rainbow Railroad med å få rundt 50 skeive flyktninger ut via den militære luftbroen. Siden har ytterligere 29 skeive afghanere blitt flydd til Storbritannia på samme vis.

– Det er skremmende tider for alle, og folk prøver å komme seg på godsiden av Taliban. Når Taliban har utpekt skeive som mål, fører det til at familier angir hverandre.

– De kan ikke engang stole på sine egne familier. Alt de kan gjøre er å gjemme seg og å vente. De skeive som er igjen i Afghanistan er mer sårbare og isolerte enn noen gang, sa Kimahli Powell.

.

Powered by Labrador CMS