Urix

De første afghanske lhbt+flyktningene har landet på britisk jord

Storbritannia har reddet 29 skeive flyktninger ut av Afghanistan. Ifølge UDI har Norge ingen mulighet til aktivt å hente ut noen derfra slik situasjonen er nå.

IKKE ALLE KOM SEG UT: Sivile afghanere gjør seg klare til å evakueres fra Hamid Karzai International Airport i Kabul, Afghanistan, 18. august 2021. Nå har britiske myndigheter begynt evakueringen av lhbt+befolkningen.
Publisert Sist oppdatert

.

Storbritannia har evakuert de første lhbt+personene til å reddes ut fra Afghanistan siden landet falt i Talibans hender. Utenriksminister Liz Truss sier de evakuerte er de første av mange og at landet vil fortsette å hjelpe utsatte afghanere.

De 29 menneskene ankom Storbritannia, etter flere måneder i regimet som truer med å henrette skeive gjennom en praksis kjent som «veggvelting». Det meldes om at flere skeive har blitt skutt siden Taliban overtok makten i august.

.

Ingen planer om norsk redningsaksjon

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) pågår det ingen lignende redningsaksjoner til Norge.

– Vi har for tiden ikke tilstedeværelse i Afghanistan, og har heller ingen mulighet til aktivt å hente ut noen derfra slik situasjonen er nå, sier UDI til Blikk.

.

.

Omfattende samarbeidsprosjekt

Flere organisasjoner, inkludert Stonewall, kanadiske Rainbow Railroad og flyktningorganisasjonen The Aman Project, har arbeidet med britiske myndigheter for å organisere redningsaksjonen.

Storbritannias utenriksminister, Liz Truss, sier landet spilte en nøkkelrolle i å få gruppen ut av Afghanistan, og at de skeive flyktningene er de første av mange landet vil ta imot.

«Mange andre er fremdeles fanget i Afghanistan, i fare for å bli torturert og myrdet, og vi håper denne dagen markerer starten på mange flere trygge ruter til asyl for lhbtq-personer», sier Tess Berry-Hart i The Aman Project.

Liz Truss, Storbritannias utenriksminister og minister for kvinner og likestilling, skriver i en pressemelding at myndighetene «spilte en nøkkelrolle i å få disse menneskene ut av landet». Ifølge Truss vil Storbritannia «fortsette å hjelpe utsatte afghanere».

Norge tar imot flyktninger gjennom FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR). Det er UNHCR som fremmer søknader for overføringsflyktninger. Deretter bestemmer UDI hvem av disse som får komme til Norge.

Ifølge UDI er overføringsflyktninger personer som «vanligvis er registrert som flyktninger hos UNHCR, men som ikke kan tilbys en varig løsning i det landet de befinner seg og som derfor presenteres for overføring til et tredje land.

– Normal praksis er at når overføringsflytninger fremmes av FNs høykommisær for flyktninger eller andre, så prioriteres lhbt-personer på kvoten. I tilfeller der afghanere selv ankommer Norge og søker asyl, så får de saken sin individuelt behandlet. UDI vurderer at lhbt-personer har en velbegrunnet frykt for forfølgelse ved retur til Afghanistan.

.

Taliban tok kontroll over Afghanistan internasjonale styrker trakk seg ut av landet tidligere i år. Gruppen har ved flere anledninger uttalt at lhbt+personer er uønskede i landet, og det har blitt rapportert at flere skeive afghanere er blitt henrettet siden Taliban kom til makten.

.

Powered by Labrador CMS