Urix

Skeive aktivister dømt til døden i Iran

Zahra Seddiqi Hamedani (31) og Elham Choubdar (24) er dømt for å ha «spredt elendighet på jorden».

Publisert

Hengaw Organisation for Human Rights, en organisasjon som rapporterer om brudd på menneskerettighetene i det kurdiske området vest i Iran, har verifisert at de to unge aktivistene Zahra Seddiqi Hamedani (31) og Elham Choubdar (24) er dømt til døden for å ha «spredt elendighet på jorden».

«Norge er sterkt bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Iran og tar jevnlig opp praktiseringen av dødsstraff direkte med iranske myndigheter», sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Erling Rimestad (Ap), til Nettavisen.

Ifølge Rimestad skal den norske ambassaden i Teheran forrige måned ha hatt et møte med det offisielle iranske organet High Council for Human Rights der de tok opp sin bekymring over menneskerettighetssituasjonen i landet. Dette skal også ha vært tema da Bagheri Kani, Irans viseutenriksminister, besøkte Norge i vår.

– Vi ber Iran om å umiddelbart annullere dommen og dødsstraffen, og løslate Zahra Sadighi Hamedani og Elham Choubdar. Iran må slutte å straffeforfølge LHBTQ-personer nå, skriver Amnesty International i en uttalelse der de henvender seg direkte til lederen av det iranske rettsvesenet, Gholamhossein Mohseni Ejei.

«Gitt livet mitt for denne saken»

Iran straffer likekjønnede forhold med pisking eller døden. Iranske myndigheter sentralt har stadfestet dommen fra provinsen, og Zahra og Elhan sitter for tiden i Urmias kvinnefengsel i påvente av å bli henrettet.

Det var i Urmia, som ligger i provinsen Vest-Aserbajdsjan nordvest i Iran, at aktivistene ble dømt for å ha fremmet homoseksualitet og for å ha hatt kontakt med media som står i opposisjon til den islamske republikken.

Zahra Seddiqi Hamedani, som også bruker navnet Sareh, ble arrestert i av iranske sikkerhetsstyrker i det hun var i ferd med å rømme til Tyrkia. Ifølge engelske DIVA Magazine ble hun før det holdt isolert i irakisk fengselet i nesten to måneder før hun ble sluppet løs mot kausjon.

Før fluktforsøket la Hamedani ut en video på Youtube der hun forteller om sitt arbeid for lhbt+rettigheter, og sier at dersom flukten ikke lykkes, vil hun ha gitt sitt liv for friheten:

«Jeg er på reise mot frihet nå. Jeg håper jeg kommer trygt fram. Hvis jeg klarer det, vil jeg fortsette å stå opp for lhbt-personers rettigheter. Jeg vil stå opp for dem og heve stemmen. Hvis jeg ikke klarer det, så har jeg gitt livet mitt for denne saken», sier Hamedani i videoen.

Powered by Labrador CMS