Stars Align

Tennislag med transtema

Serien handler om tennislaget på en japansk ungdomsskole som trues med nedleggelse.

Publisert Sist oppdatert

Anime-serien «Stars Align» («Hoshiai No Sora») har fått mye positiv kritikk siden den ble sluppet høsten 2019. Hovedsakelig for sin respektfulle og rørende skildring av transpersoner. Serien handler om tennislaget på en japansk ungdomsskole som trues med nedleggelse. De bestemmer seg derfor for å ta inn en ny spiller, Maki Katsuragi, for å vinne sommerturneringen, og dermed få en ny sjanse til å fortsette. Men i stedet for å fokusere på sporten, lar serien oss bli bedre kjent med spillerne på laget, deres oppvekst, liv og forhold til foreldrene. Få av dem har det særlig lett hjemme, og utvikler derfor et sterkt forhold seg imellom.

Særlig har scenen hvor lagkapteinen Yu kommer ut som ikke-binær til hovedpersonen Maki, tatt seerne med storm. Yu forteller at hen ikke er gutt, og prøver å finne ut hvem hen er. Makis reaksjon, og samtalen som følger, hylles for sin sympati og forståelse av kjønn: «Er det så viktig å velge mellom mann og kvinne, og gjør det egentlig noe? Noen der ute vil sikkert mene noe om det, men man kan ikke forstå andres smerte. Men man kan likevel forstå hva smerte er. Jeg synes det er viktig å gå i andres sko», sier Maki.

Han forteller Yu om en venn av mora som er transmann, og som er en av Makis nærmeste omsorgspersoner. Moras venn brukte lang tid på å tørre å være seg selv, men fikk det mye bedre med seg selv da han endelig gjorde det. Maki støtter derfor Yu fullt ut, og lar hen ta den tida hen trenger. Samtalen gir Yu mer trygghet til å finne seg selv.

«Stars Align» er ikke den første animeen som skildrer transpersoner og andre skeive, men har et sjeldent godt perspektiv på kjønnsidentitet og viktigheten av forståelse og respekt. Første sesong av «Stars Align», laget av serieskaper Kazuki Akane, har tolv episoder. Han jobber nå med å få laget tolv nye til neste sesong.

Jacobsen Sesong 1 av Stars Align kan strømmes på Hulu.

Powered by Labrador CMS