Urix

Lhbt+undervisning kan bli ulovlig i Florida

Senatet i Florida har gitt klarsignal til et omstridt lovforslag som forbyr diskusjoner om lhbt+identitet i klasserom.

Demonstranter samlet seg utenfor Floridas senat i Tallahassee mandag 7. mars for å demonstrere mot et lovforslag som gjør det ulovlig å snakke om lhbt+tema i klasserom og barnehager. Lovforslaget som ble fremmet av republikanerne i Florida, blir kalt «Don’t Say Gay» av motstanderne.

Hvis loven innføres, vil lærere og skolemyndigheter også bli tvunget til å «oute» elever til foreldrene deres.

Lovforslaget har det offisielle navnet «Parental Rights in Education Bill», men er best kjent under navnet «Don’t Say Gay». Det ble vedtatt av senatet med 22 stemmer mot 17 og er nå én signatur unna å bli en realitet.

Hvis Floridas guvernør Ron DeSantis godkjenner lovforslaget, kan loven tre i kraft allerede fra 1. juli. Den republikanske guvernøren har allerede vist sin støtte.

Tusenvis av elever, lærere og foreldre arrangerte i forrige uke skolevandringer i protest mot lovforslaget. Protestene er foreløpig planlagt å fortsette til mandag i neste uke.

.

Forbyr «instruksjoner» om lhbt+

Lovforslaget har blitt møtt med sterk kritikk av både aktivister, organisasjoner og det skeive miljøet i USA.

I lovteksten står det at «instruksjoner» om «seksuell orientering og kjønnsidentitet» forbys i barnehager og i klasserom opp til tredje klasse. Undervisning om lhbt+identitet forbys også i eldre klassetrinn dersom undervisningen skjer «på en måte som ikke er alderstilpasset eller utviklingsmessig passende for elevene.»

Ifølge lovteksten bes det også om at skolene varsler foreldre om enhver «endring» i en elevs «mentale, emosjonelle eller fysiske helse eller velvære». Kritikere av loven har påpekt at dette i realiteten betyr å «oute» elever.

I stedet for å «beskytte barn», slik lovforslaget og dets tilhengere hevder å gjøre, sier kritikere at lovgivningen faktisk vil ha motsatt effekt, og presse allerede sårbare barn inn i ytterligere fare.

.

Floridas guvernør Ron DeSantis har uttalt at han støtter lovforslaget. Hans signatur er det eneste som mangler før kan loven vedtas.

.

Sammenligner lhbt+undervisning med «grooming»

Selv om deler av språket i lovteksten er vagt, gjør offentlige kommentarer fra republikanske tjenestemenn i Florida intensjonen klar.

Under et arrangement i Miami i februar, siterte guvernør DeSantis selv ubekreftede historier om lærere som skal ha fortalt barn om å «ikke bekymre seg» og «ikke velge kjønnet sitt ennå». DeSantis sa at det er «helt upassende» at samtaler som disse finner sted på skolen.

DeSantis' pressesekretær, Christina Pushaw, hevdet at lovforslaget mer nøyaktig kunne få kallenavnet «anti-grooming»-loven, med henvisning til taktikken som brukes av barnemishandlere for å lokke ofrene sine.

– Hvis du er imot anti-grooming-lovforslaget, er du sannsynligvis en groomer eller i det minste fordømmer du ikke grooming av 4-8 år gamle barn, skrev Pushaw på Twitter.

.

.

– Vi kan ikke la guvernørens kontor kalle oss pedofile

Pushaw ble sterkt kritisert av blant andre påvirkningsgruppen Equality Florida og den skeive interesseorganisasjonen GLAAD.

– Vi kan ikke la guvernørens kontor kalle oss pedofile. Vi vil ikke tillate at dette lovforslaget skader skeive i Florida. Vi vil ikke tillate noen skole å håndheve dette på en måte som setter barns sikkerhet i fare, skrev Equality Florida og GLAAD i en felles uttalelse.

Organisasjonene uttrykket skuffelse over senatets vedtak, til tross for «stemmene til titusener som sendte e-poster og ringte opp og ba dem om å stoppe denne regningen, tusenvis av modige studenter som gikk ut av klasse, hundrevis av mennesker som vitnet foran deres kropper, dusinvis av barnevernsorganisasjoner og ledere som tok til orde for å nevne skadene ved lovforslaget, og deres egne republikanske kolleger som nektet å støtte den.»

Equality Florida truer med å saksøke Florida dersom loven «på noen måte forårsaker skade på et enkelt barn, lærer eller familie.»

.

– Spiller et farlig politisk spill

Det har lenge vært kjent at skeive ungdommer i USA i snitt har dårligere psykisk helse enn jevnaldrende på grunn av diskriminering og fordommer.

Nyere forskning fra Trevor-prosjektet har vist at anti-lhbt+lovgivning har hatt en overveldende negativ innvirkning på skeive ungdommers mentale helse over hele landet selv når lovforslagene ikke vedtas.

Hele 85 prosent av trans- og ikke-binære ungdommer rapporterte at statlige angrep på transungdom hadde hatt en negativ innvirkning på deres mentale helse. 66 prosent av den totale gruppen av skeive ungdommer rapporterte det samme.

Cathryn M. Oakley, statlig lovgivende direktør og seniorrådgiver ved Human Rights Campaign, mener Floridas lovgivere «spiller et farlig politisk spill med helsen og sikkerheten til lhbt+barn».

– Diskriminerende lovverk som «Don't Say Gay» løser ingen kritiske problemer i Florida, sa Oakley i en offentlig uttalelse.

– I stedet angriper og setter disse lovforslagene lhbt+studenter som bare prøver å få en kvalitetsutdanning, som staten har en forpliktelse til å behandle rettferdig og beskytte.

Powered by Labrador CMS