Pride

Slik feires Pride i Tyskland

Utover sommeren og høsten feirer skeive sammen med venner og familiemedlemmer Pride-måneden med flere festivaler og parader, fra millionbyen Berlin til tettstedene Wurzen og Eßlingen.

Christopher Street Day (CSD) i Berlin 2023.
Publisert

 Høydepunktet er paraden, som på tysk kalles Christopher Street Day (CSD). Feiringene i Berlin, Köln og Hamburg er særlig kjent, ifølge en pressemelding fra Tysklands Nasjonale Turistkontor.

Godt organisert

Andelen lhbtq+-personer i Tyskland er ujevnt fordelt mellom generasjonene. 22 prosent av generasjon Z (født 1997 og senere) identifiserer seg som lhbtq+, men kun 10 prosent av millenniumsgenerasjon (1981-1996) og generasjon X (1965-1980) gjør det samme. For babyboomer-generasjonen er tallet på 5 prosent.

Det skeive miljøet i Tyskland er godt organisert. Den største organisasjon for skeive er LSVD+-Verband Queere Vielfalt e.V., med både enkeltmedlemmer og 70 medlemsorganisasjoner.

Christopher Street Day (CSD) i Berlin 2023.

Europas største feiring i Berlin og Köln 

Pride-måneden i Berlin varer fire uker fra 28. juni til 28. juli og har i år mottoet «Kun sterke sammen – for demokrati og mangfold» (Nur gemeinsam stark – für Demokratie und Vielfalt).

Feiringen i Berlin er ikke bare Tysklands største feiring, men også Europas. Et bredt kulturprogram av konserter, kunstutstillinger, foredrag og fester står på programmet.

Også utover Pride-måneden har Berlin en aktiv scene å by på. Ifølge Online-Datingportal bor det 300 000 homofile menn i Berlin. Man kan lære om det skeive miljøet i Berlin sin historie i museet das Schwule Museum. 

I Köln varer pride-feiringen i to uker, fra 6. til 21. juli. Høydepunktet er en tredagers lang CSD-gatefest den siste helgen, fra 19.-21. juli.

I år er tema menneskerettigheter. På programmet står kunstutstillinger, demonstrasjoner, foredrag, speeddating, dragshow og filmvisninger. Programmet finnes her her.

Pride-feiringen blir avsluttet med CSD-paraden i Berlin, som med omtrent 1,4 millioner årlige deltagere er den største paraden i både Tyskland og Europa. Paraden handler både om livsglede og politiske utfordringer.

Cologne Pride nevner 14 punkter som kreves for et mangfoldig samfunn, som oppfordrer politikken og samfunnet til å navngi og forby fornektelsen av menneskerettigheter og ta grep mot de som utfordrer dem.

Befolkningen i Hamburg blir ofte møtt med stereotypien om at de er kalde og reserverte, men likevel viser de gang på gang at de kan å feire.

Mot høyreekstremisme

Fra 27. juli til 4. august foregår pridefeiringen med mottoet «5 til 12! Du & jeg mot høyreekstremisme» (5 vor 12! Du & ich gegen Rechtsdruck).

I Hamburg har det skeive miljøet et eget pridehus i bydelen St. Georg. Bydelen er sentral og ligger like ved sentralstasjonen. Med sine cafeer og nattklubber er bydelen særlig populær blant det skeive miljøet.

Christopher Street Day i Köln.

 

 

 

Powered by Labrador CMS