Sport

Beth Mead boikotter fotball-VM i i Qatar

Når fotball-VM for herrer drar i gang i Qatar senere denne måneden er det mange som ikke vil benke seg foran skjermen.

Beth Mead spiller for Arsenal og på det engelske landslaget.
Publisert Sist oppdatert

Blant dem er Englands landslagshelt Beth Mead. Årsaken er Qatars forbud mot homofili og landets harde håndheving av loven.

Beth Mead var essensiell da England sikret seg EM-trofeet på hjemmebane denne sommeren. Mead scoret flest mål i turneringen, og sammen med fem målgivende pasninger var det med på å sikre laget seieren. Beth Mead selv vant The Golden Boot som turneringens beste spiller, foran nesa på Tysklands spiss Alexandra Popp.

Vi snakker altså om en av Englands fremste fotballspillere. Når Beth Mead uttrykker at hun kommer til å boikotte VM i Qatar, har det en sterk signaleffekt.

Åpen og stolt

«Det er ingenting jeg vil støtte eller fremme», sa Mead nylig til den britiske radiostasjonen BBC4 på spørsmål om hvordan hun ser på det VM som snart skal igang.

«Selvsagt heier jeg på gutta våre som er med turneringen, men helt fra Qatar ble tildelt mesterskapet har jeg ment at det ikke var noen god ide at det ble arrangert der. Det handler om mangel på respekt. Vi befinner oss i 2022 og du forelsker deg i den du forelsker deg i. Det spiller ingen rolle hvem den personen er», sa Mead.

Med det refererte hun også til sitt eget forhold til den nederlandske superstjernen Vivianne Miedema. De to spiller sammen på Arsenal, laget som i årevis har regjerer helt i toppen av serien i England. Mead og Miedema er selvsagt også stjerner på respektive landslag, og de har ikke gjort noe forsøk på å holde forholdet sitt skjult. Men de har heller ikke annonsert det på en «Vi står frem» måte.

Den tid er over, mener Mead.

Og de åpne skeive spillerne i kvinnenes eliteserie er mange, inkludert målmaskinen Sam Kerr og vår egen Guro Reiten på Chelsea.

«I herrefotball må man stå fram offentlig, men også der må tidene skifte», sa Mead til den landsdekkende radiokanalen under intervjuet.

«Det er en kultur i fotball som trenger å endres og jeg vil gjøre mitt for at så skal skje».

Kapteiner med regnbuearmbånd

Og ting er kanskje i ferd med å skje. Englands landslagskaptein Harry Kane og sju andre som leder herrelag som skal delta i VM i Qatar, har sagt at de vil bære armbånd som signaliserer motstand mot all diskriminering, først og fremst av skeive.

Den tydelige demonstrasjonen av landslagenes ståsted, er i grell kontrast til uttalelsen fra den engelske utenriksministeren James Cleverly, som nylig ba fotballfans om å «være respektfulle» med hensyn til Qatars lovforbud mot homofili.

Skeive fotballfans i England har svart sin minister ved å annonsere boikott av VM. De vil verken reise til Qatar eller se overføringer av mesterskapet.

På samme vis har mange norske forballfans tatt stilling til det de mener er det internasjonale fotballforbundet FIFAs overdøvende stillhet når det gjelder brudd på skeives menneskerettigheter i vertslandet. Senest i helgen lot Brann-supporterene og andre fotballfans store banner med «Boikott Qatar» vaie på Ullevål stadion under cupfinalen.

Powered by Labrador CMS