Eurovison

Skeive Eurovision-fans demonstrerer mot folkemord

«Til og med homsene boikotter» og «Eurovision-fans mot folkemord» var blant slagordene i den store protestmarsjen mot Eurovision i Malmö i går. – Disse demonstrasjonene er samlende og har en legende kraft for oss, sier Ylva Karlsson i Queers for Palestine Malmö til Blikk. 

Over 10 000 mennesker demonstrerte torsdag mot Israels deltakelse i Eurovison i Malmö. Mange av demonstrantene var skeive.
Publisert Sist oppdatert

– Hvorfor er det viktig å boikotte Eurovision i år? Det er fordi Israel deltar, og fordi Israel holder på å begå folkemord i Palestina. Det er vel det enkle svaret, sier Linn Apelmo som er med i Queers for Palestine Malmö.

 Blikk møter organisasjonen på rundkjøringen ved Folkets park, hvor medlemmene gjør de siste forberedelsene til den første av to store demonstrasjoner som skal finne sted i Malmö denne uka. I går torsdag og i morgen lørdag. 

De legger siste hånd på plakatene de skal bære og fordeler flygeblader som skal deles under marsjen.

Demo-leder Ylva Karlsson (t.v) og Linn Apelmo i Queers for Palestine Malmö fordelte plakater og flygeblader i «Gazarundkjøringen» i Malmö

Rundkjøringen har nå fått kallenavnet “Gazarondellen”, eller “Gazarundkjøringen”, på grunn av veggmaleriene med palestinsk tema på dette hjørnet av muren som omringer parken.

– Vi etablerte Queers for Palestine Malmö i høst etter at gruppen Queers in Palestine gikk ut med en oppfordring til handling. Så vi har forsøkt å mobilisere det skeive miljøet i Malmö i flere måneder nå, forteller Ylva Karlsson, som har påtatt seg rollen som demo-leder for den skeive blokka i dag.

Mot rosavasking

De to mener Israel bedriver rosavasking, og bruker skeive for å pusse på sitt image.

Queers for Palestine Malmö har vært aktive motstandere av Israels deltakelse i Eurovision.

– Vi er en viktig målgruppe for Eurovision, og vi ser at Israel har en agenda som er å fremstille seg selv som et veldig queer-vennlig land, selv om rettighetene ikke er særlig gode der. Det er jo fantastisk at skeive kan leve trygt i Tel Aviv, men for de som bor i det historiske Palestina, Israel, eller på Vestbredden og Gaza er det ikke trygt, sier Karlsson.

Hadde det ikke vært for Israel, hadde Ylva sett på Eurovision i år.

– Jeg elsket Eurovision, og hadde garantert samlet venner for å se det på tv. Det er jo blitt en del av den skeive camp-kulturen.

Men slik blir det ikke i år. Og det er mange som har prøvd å legge press på deltagende artister, på de nasjonale kringkasterne og på lokale skeive utesteder som har planlagt Eurovision-visninger.

Slagordene i demonstrasjonen var blant annet «Selv homoene boikotter» og «Ingen stolthet i folkemord».

Opprop om boikott

Initiativet Queer Coalition for Palestine har oppfordret skeive organisasjoner om å skrive under på et opprop om boikott.

I skrivende stund har 89 grupper registrert seg på nettsiden. Fra Island i nord til Sør-Korea i øst.

Her demonstrerer Eurovision-fans mot folkemord.

Karlsson støtter EBU’s idé om å samle land til et ikke-politisk arrangement, men at hun ikke er noen fan av hvordan EBU’s idealer gjennomføres i praksis.

– Mange spør seg i disse dager om hvorfor Israel, eller Australia for den saks skyld, er med i Eurovision. De ligger jo ikke i Europa. Kanskje man burde stille spørsmålstegn ved hvorfor de er med i EBU i utgangspunktet? Er det i virkeligheten en del av et kolonialt prosjekt? Og om man skal tro på EBU at Eurovision skal være en del av et fredsbyggende prosjekt, kan man da ha med land som begår folkemord eller krigsforbrytelser, spør Karlsson, og avslutter:

– Jeg tror at veldig mange mennesker opplever sterk sorg, fortvilelse og sinne akkurat nå. Og disse demonstrasjonene i Malmö er samlende og har en legende kraft for oss.

Powered by Labrador CMS