Utstilling

Spektakulær installasjon av Børre Sæthre

Den prisbelønte norske kunstneren hyller cruising med installasjonen «Last Dance» på Kode i Bergen.

Byparken, i området ved pissoaret og Rasmus Meyers allé, var tidlig et kjent cruisingsted i Bergen. Her ble det også delt ut løpesedler for å rekruttere deltakere til oppstartsmøtet for en lokal avdeling av DNF-48 i november 1970. Byparken har dermed spilt en viktig historisk rolle ikke bare som uformelt treffsted og erotisk oase, men også for det organiserte homomiljøet i byen.
Publisert

– Børre Sæthre er en av våre mest markante kunstnere, og det er en stor ære å kunne presentere siste del av hans bemerkelsesverdige trilogi her på Kode, sier direktør Petter Snare om utstillingen som åpner fredag 9. juni i Tårnsalen på Kode i Bergen.

Børre Sæthre er kjent for sine monumentale og sanselige installasjoner. Med referanser til skeiv kultur, filmhistorie og eskapisme skaper Sæthre kunstverk som fullstendig omslutter publikum. Denne sommeren inntar han Tårnsalen på Kode med en ny og stedsspesifikk installasjon.

«Last Dance» er siste del av en trilogi som belyser fenomenet «cruising» i et historisk perspektiv, med et samfunnspolitisk tilbakeblikk på aids-krisens konsekvenser for skeiv kultur.

Første del av trilogien var installasjonen «Ghost Arcade» (2019) ved Trondheim Kunstmuseum, den andre var utstillingen «The Sound of the Atom Splitting» (2021) ved NITJA Senter for Samtidskunst. Den siste og endelige delen av prosjektet er den stedsspesifikke installasjonen «Last Dance» ved Kode.

Glamorøst og foruroligende Et sentralt element i «Last Dance» er et sted som har stor historisk betydning for Bergens cruising-kultur. I Tårnsalen har dette offentlige toalettet blitt rekonstruert som en installasjon og tilført glamorøse og foruroligende elementer: laserlys, spesialkomponerte lydkulisser, og ekstraherte nattklubbelementer. Rammen av natur og friluft er også tatt inn i rommet, gjennom et monumentalt midtpunkt og små semi-abstrakte objekter i munnblåst glass.

Med sine installasjoner, søker Børre Sæthre å skape tilstander som kan virke både surrealistiske og underlige. Han bruker gjerne objekter og gjenkjennelige fragmenter tatt ut av deres vanlige sammenheng. Man kan ane konturene av en fortelling, uten en definert begynnelse eller slutt. Fortellingens formål leder deg inn i en verden av drømmer og dystopi, undertrykte minner og voyeuristiske fantasier.

Børre Sæthre «Last Dance», Kode, åpning 9. juni, Rasmus Meyers allé 9, Bergen

Powered by Labrador CMS