Meninger

– En anmeldelse ble til «fake news» og dro verden rundt

Christine Marie Jentoft anmeldte langvarig trakassering og transhets. Saken fikk stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. – Jeg har sett folk på internett uttrykke flere ønsker om at jeg burde skytes, skriver Jentoft om tiden etter anmeldelsen.

Dette er noen av kommentarene Christine Marie Jentoft har mottatt på nett fra organisasjonen Womans Declaration International Norge (tidligere Women's Human Rights Campaign), ledet av Christina Ellingsen, og forlaget Matriarken, ledet av Ellingsen og Tonje Gjevjon.
Publisert Sist oppdatert

Denne publiseringen var i strid med Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Les uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg her Blikk brøt god presseskikk.

Denne teksten ble først publisert av Christine Marie Jentofts på hennes private Facebookprofil. Dette er en redigert versjon av teksten, gjengitt med tillatelse. Jentoft er rådgiver for kjønnsmangfold i Foreningen FRI. Denne teksten er skrevet som privatperson.

.

Allerede nå spår jeg at noen av dere kommer til å se på dette som en «offerstatus» eller hva søren dere gjør for tiden. Dra til Drammen. Her er ingen offer, bare slitne og lei kjerringer. Jeg trenger å få dette av brystet, mest for min egen del, slik at jeg kan ha det bedre.

Dette omhandler primært den nå infamøse anmeldelsen jeg leverte. Den jeg har unngått å si noe særlig om. Jeg tenkte egentlig mest å spare andre transfolk, spesielt unge og oppadkommende, fra å få noe særlig om den i monitor, i frykt for at de skulle slutte å si sine sannheter og være åpne. Så jeg skriver dette med delte følelser til hver bokstav.

Jeg burde egentlig ikke skrive dette engang fordi det kan visstnok gi ideer til måter å gjøre livet vårt surt på. Men jeg tåler det, og dere som leser dette må snart forstå hva en synlig transperson går gjennom.

Beskyldt for å være pedofil og psykisk syk

La oss bedrive litt rydding, for de av dere som har litt vanskelig for det:

Christina Ellingsen (leder av organisasjonen Womens Declaration International Norge red.anm) og de tre kontoene hun har tatt ansvar for, som kanskje deles med Tonje Gjevjon, er anmeldt for langvarig hets og trakassering mot en spesifikk transperson, altså meg.

Dette er langt forbi den tåpelige feilkjønninga kjedelige transfober har som hobby. Det gidder man selvfølgelig ikke anmelde, da ville jeg ikke gjort annet så hyppig som det skjer. Jeg tuller ikke når jeg sier at jeg blir kalt mann eller han tilnærmet hver eneste dag, kanskje mer.

«Herregud, mann. Er du sikker på at du var compos mentis da du ga informert samtykke til de medisinske eksperimentene du har deltatt i? Virker som om du har litt vanskeligheter med å ta inn informasjon. Hvis du trodde det var mulig å bytte kjønn kan du ha rett på erstatning», er blant utsagnene Christina Ellingsen har skrevet til Jentoft.

Når det gjelder anmeldelsen så er det snakk om mange utsagn, over lang tid, på flere plattformer, jevnlig. Det er snakk om å gjenta og nøre opp rundt at jeg ikke er mentalt frisk, at jeg lokker til meg barn/groomer unge lesber, at jeg er pedofil i tillegg til grove skildringer om kropp og mye mer.

– Stygge meldinger fra alle verdenshjørner

Jeg tenkte at jeg trengte litt avstand før jeg egentlig skulle skrive noe. «Avstand» ble vanskelig fordi det var konstant noe nytt som skjedde og noen nye i innboksen min med noe nytt transfobisk ræl.

Fra Jentofts anmeldelse:

«Det er viktig å understreke at det er ikke feilkjønningen, altså den intensjonelle gjentakende bruken av «han» eller «mann», som er det utelukkende nedsettende i dette.»

«Gjentatt feilkjønning over tid, i kombinasjon med uttalelser om at man ikke er mentalt frisk, og kan være «skadet» i kraft av å være transkjønnet, samt kontinuerlig nedsettende, vulgære beskrivelser av kropp og evne til reproduksjon, er nedbrytende.»

Men så skjedde skytingen og det dro fokus, naturlig nok. Samtidig med alt det, løp min egen greie videre. Min greie virket så liten og ubetydelig, og det gjør den enda. Noen skøyt mot oss liksom... Folk jeg kjenner, venner, ble truffet eller skutt mot. Mange av oss er redde enda.

Men samtidig ble en anmeldt fjær å bli til fem fengselfugler. En anmeldelse ble til «fake news» og dro verden rundt. En protest for hun jeg har anmeldt og mot meg, mot politiet og mot transpersoner, ble avholdt i Berlin. Jeg har fått stygge meldinger og omtaler fra tilnærmet alle verdenshjørner.

«Vi vet hvor du bor»

Jeg har sett folk på internett uttrykke flere ønsker om at jeg burde skytes. Jeg har fått hets og nedsettende kommentarer jeg har måtte bruke Google Translate for å forstå. Jeg har sett folk si at fordi jeg anmeldte noen, så skal de være enda jævligere mot transpersoner fremover.

Det har dukket opp transfobiske klistremerker utenfor bostedet mitt, til tross for at det ikke er et sted folk frekventerer. Et slags «vi vet hvor du bor».

Det er noe konstant, og det har gått konstant siden før «nyheten» om anmeldelsen brøt 17. Mai (og egentlige i årevis før det også). Dere vil snakke om chilling effect? Prøv en dag som trans så er du gjennomfrossen, din løkrull.

Gikk verden rundt

Selv nå, mens jeg er på ferie, så fortsetter saken å gå. Personen jeg har anmeldt driver ikke bare å regelrett lyver om hva hun er anmeldt for. Hun forsøker å gjøre seg til martyr på vegne av kvinner og har null kvaler med å samarbeide med hvem som helst eller bidra til ekstremt vrange fremstillinger av saken.

Som om det ikke var godt nok bevis på hvor skakkjørt saken hennes er, så har den blir plukket opp av internasjonale konspirasjonsteorikonger som David Icke, Joe Rogan og nå sist kommer Fox News hyperrasisten Tucker Carlson og slenger seg på med et intervju. Som hu gladelig stilte til...

Jentoft har flere ganger besvart kommentarene hun har fått fra Ellingsen. Som i dette tilfellet, hvor Ellingsen omtaler henne som mann og skriver at både Jentoft og Esben Esther Pirelli Benestad er det samme «fordi de har produsert sædceller og pult med kvinnfolk».

På toppen av det driver hun innsamling til «advokatutgifter», på en anmeldelse, og gjør en høy innsats for å få saken plukket opp av mer anerkjente medier, ved å konstant tagge dem inn i tweeter/statuser. Man burde kanskje tenke litt over hvem som har insentiver for å fremstille saken skeivt i den offentlige domstolen som er «folk på nett»?

Jeg får mer oppdateringen om saken fra folk som skriver drit om og til meg, enn jeg har fått fra politiet.

Mest underholdende har det vært å se henne først hevde at anmeldelser under etterforskning ikke kan offentliggjøres, for så å to uker senere publisere mobilbilder av den allikevel.

– Du er mann! Anmeld meg da!

Hvis dere helt oppriktig tror at jeg hadde anmeldt noen som hadde kalt meg mann eller hetero, så har dere aldri møtt en transperson. Dere har i hvert fall aldri møtt meg. Transpersoner tåler langt mer enn det dere som blir krenka av pronomenet «hen» gjør. Vi har ikke noe valg for så mange insisterer på å være så kjipe som mulig.

Jeg har opplevd å få bekymringsmeldinger til barnevernet bare fordi forelderen til barnet mitt er trans.

Prøv så godt dere kan å verbalt jule meg opp etter alle kunstens regler, i over et år, med det mest ufine du kan komme på av språk, og så kanskje, bare kanskje, jeg gidder å gi deg den oppmerksomheten du så desperat trenger. (Denne var mest rettet til de som har skrevet «Du er mann! Anmeld meg da!»)

For i denne saken så snakker vi over et år, både i samtaler jeg har deltatt i, samtaler jeg har blitt dratt inn i, og samtaler jeg ikke engang har vært i nærheten av.

Hvis dere helt oppriktig kjøper historien til Ellingsen, om at jeg har pusset politiet, og fått de til å gjennomføre en etterforskning av en som «bare sier at menn må være menn og ikke kan være mødre», så trenger dere å sette dere inn i hva en anmeldelse er, hva loven sier og generelt kanskje ta en ny runde på skolebenken.

Jentoft har flere ganger blitt beskyldt for å være pedofil, som her, hvor forlaget Matriarken skriver at homofile barn og unge skal beskyttes mot pedofile, i dette tilfellet Jentoft: «Er du i en posisjon der du får lønn for å ivareta unge ljbtq så forventes det at man opptrer som en ansvarlig voksen», skriver det Jentoft mener er Christina Ellingsen eller Tonje Gjevjon.

– Fremferden deres er grenseoverskridende

Og mens jeg er i gang:

Til Subjekt sin journalist, som ved en feil sendte mailen med allerede avtalt innledning, som egentlig skulle til Ellingsen, og som har siden da kjørt på med sak etter sak med Ellingsen sitt perspektiv og syn på ting.

Og Norge IDAG journalisten, som klokken 22:30 på kvelden krevde svar helst før midnatt og senest innen klokken 11 dagen derpå, og som har jobbet på spreng for å fiske ut alt han kan fra min Facebookside til å putte i den bedritne, PFU-felte blekka si:

Slutt i jobbene deres, dere er bare ikke objektivt flinke eller etisk dyktige nok som journalister, og begge bloggene dere skriver for er ikke verdig å bruke for å sjekke om internett funker engang.

Til absolutt alle som har spekulert i underlivet mitt: Dere er utrolig ekle, dere vet det sant?

Det samme gjelder samtlige som har tatt kontakt med arbeidsplass eller bekjente for å forsøke å komme i kontakt med meg. Fremferden deres er grenseoverskridende til de grader.

– Bidrar aktivt til å forhindre ytringsfrihet

Til samtlige medier som har hoppa på ballen og kjørt sak med bare Ellingsen sin forkvaklede syn på saken: Nei, jeg melder dere ikke til PFU. Det er for mye mas, for høy terskel og selv om jeg definitivt tror dere hadde blitt dømt for manglende samtidig imøtegåelse, jeg orker ikke.

Til Danby, Vebjørn og Kjetil: De moralske kompassene deres peker rett ned i en utedo. Dere tre står i hovedsak ansvarlig for enormt mye av den driten jeg har fått (på norsk), og for mye av det jeg kommer til å få fremover også. Ikke at jeg tror dere er kapable til å bry dere.

De ting dere har både skrevet selv, og tillatt folk i kommentarfeltene deres å skrive, om transpersoner, om meg, er langt forbi enhver mulig anstendighet. Dere bidrar aktivt til å forhindre ytringsfrihet, både fra meg og fra andre transpersoner, som helt ærlig er livredde dere og sånne som dere. Jeg tror ikke dere forstår vekten av ordene deres på de som følger dere...

Dette er langt forbi den tåpelige feilkjønninga kjedelige transfober har som hobby. Det gidder man selvfølgelig ikke anmelde, da ville jeg ikke gjort annet så hyppig som det skjer.

Til Kari Jaquesson: Jeg ser du fortsatt har en «hangup» på meg, og ikke rart siden det var du som først begynte å spre pedorykter om meg, stay konspi min venn! Jeg vil for alltid huske den kaffen vi tok!

Til absolutt alle som har spekulert i underlivet mitt:

Dere er utrolig ekle, dere vet det sant?

– Har måttet leve med kontinuerlige påstander om at jeg er pedofil

Jeg hadde ingen ønsker om å prosedere noe så tåpelig som en anmeldelse i media eller i det offentlige, mest fordi det hadde nok gjort alt dette bare enda verre, men det skal vel godt gjøres nå. Videre skal jeg være helt ærlig og si jeg har lite tillit til systemet fra før.

Jeg har måtte leve med kontinuerlige påstander om at jeg groomer barn og er pedofil, bare fordi jeg er trans, i årevis, uten at politiet har tatt saken. Jeg har levd med trusler, hets og sjikane helt fra jeg begynte å blogge i 2011, på alle plattformer jeg noensinne har beveget meg på.

Jeg har opplevd å få bekymringsmeldinger til barnevernet bare fordi forelderen til barnet mitt er trans, og har måtte sløse mye av mitt og mitt barns liv på samtaler med barnevernet (som har vært svært flinke, det må understrekes), på ingenting.

Og jeg burde egentlig ikke skrive dette engang fordi det kan visstnok gi ideer til måter å gjøre livet vårt surt på. Men jeg tåler det, og dere som leser dette må snart forstå hva en synlig transperson går gjennom.

Nei, jeg blir ikke mann bare fordi du sier jeg er mann. Jeg er fortsatt mamma til barnet mitt. Jeg er fullstendig mentalt frisk, om enn utslitt. Du må gjerne være uenig i dette, men ta gjerne opp disse meningene med nærmeste murvegg.

– Nei, vi er ikke «like ille» begge to

Du som leser dette ville mest sannsynlig aldri oppført deg slik Ellingsen har gjort. Jeg håper i hvert fall ikke det.

Dette er hva jeg faktisk har anmeldt. Det er min oppgave å anmelde når jeg synes hetsen og trakasseringen har gått for langt og jeg mener noe ulovlig har funnet sted. Det er politiet sin oppgave å etterforske og sjekke om det stemmer. Jeg aner ikke hva de kommer frem til.

Og for å rydde i resten av rælet transfobene lirer av seg:

NRK var informert om at Ellingsen var anmeldt før vi stilte mot hverandre på «Debatten» i januar. Selvfølgelig stiller jeg selv om jeg har anmeldt henne. Nei, hun hadde ingenting der å gjøre og er heller ikke en del av en seriøs debatt om trans, selv om hun tror det selv. Politiet bad selv om å få det som var kommet som respons etter «Debatten».

Nei, vi er ikke «like ille» begge to. Du vil faktisk ikke klare å finne noe som helst fra meg som er i nabolaget av samme nivå. Selv mot de som hater meg, holder jeg en bedre tone. (Dere dømmer oss langt hardere om vi ikke gjør det.)

Resett prøvde å finne noe møkk på meg en gang, og det ble en rimelig platt sak, og flau «journalist» i innboksen.

Nei, jeg blir ikke mann bare fordi du sier jeg er mann. Jeg er fortsatt mamma til barnet mitt. Jeg er fullstendig mentalt frisk, om enn utslitt. Du må gjerne være uenig i dette, men ta gjerne opp disse meningene med nærmeste murvegg.

Frykter saken blir henlagt

Det finnes ingen «seier» noe sted i dette for meg. Blir hun dømt så fortsetter «fake news» å spre seg og det kommer til å bli hevdet at hun ble dømt for å si biologiske sannheter om transpersoner, og ingen/få kommer til å gidde å sjekke hva hun faktisk ble dømt for.

Blir saken henlagt, noe jeg tror den blir, så blir det tatt som et tegn på at man kan kjøre på i hatet mot transpersoner, og at transpersoner anmelder «alt» som gjør litt vondt i følelsene.

Jeg merker også at støtten jeg har fått har dabbet av, og det har jeg full forståelse for. Det har stormet rundt meg i mange nok år. Kanskje er det et tegn på at man burde gi seg?

Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal kontre dette på noe vis.

Jeg merker også at støtten jeg har fått har dabbet av, og det har jeg full forståelse for. Det har stormet rundt meg i mange nok år. Kanskje er det et tegn på at man burde gi seg?

(Med det sagt, takk til de som har sendt meldinger. Det har betydd mye og varmet godt)

Kan ikke tro hvem media slipper til

Konklusjonen er uansett at jeg burde aldri anmeldt, uansett hvor ille det var, er, eller kom til å bli. Verken systemet, aktørene, mediene eller de allierte er godt nok rustet til å ivareta transpersoners rett til å eksistere i fred, eller rett til å ytre seg.

De samme søppelmediene og folkene som har kastet seg på dette kommer til å kaste seg på igjen, med samme storyen. Det har vi sett fra andre land hvor samme «fake news» sakene har gått. Og leserne deres er mildt sagt lettlurte, spesielt når det kommer til transpersoner, fordi de vil tro ille om transpersoner.

Som en som har vært synlig i mange år, så kan jeg med hånden på hjertet si at det medier slipper til i dag, ville aldri flydd i 2016.

«At du snakker om min kropp, uten at jeg ønsker det, og fortsetter å gjøre det, er ganske ekkelt», skriver Jentoft når forlaget Matriarken skriver at hun er «et heterofilt hankjønn med potensiale for små kjønnsceller (sædceller)» på Twitter..

Det samme gjelder forøvrig diskursen etter skytingen mot skeive i Oslo. Jeg kan ikke tro hva jeg ser når media heller slipper til folk som er opptatt av hvor vondt det gjør å få høre at man har bidratt til hat, enn å snakke med de skeive som er ramma. Synd for deg at du får høre at du nører opp under fordommer, men du er en kjip person, og må tåle kritikken.

Kjemper for skeive, men ikke trans

Det var midt i disse stormene at jeg personlig, og det skeive miljøet, har fått se hvem som er på vår side og hvem som innerst inne er mot oss.

Jeg har også fått merke at noen av de skeive som er hardest ute og kritiserer andre, er ingen steder å finne i transpersoners kamp. Verken min kamp, til tross for å visstnok være allierte, eller transpersoners, som er for tiden hardere i ordskiftet enn noensinne før.

Konklusjonen er uansett at jeg burde aldri anmeldt, uansett hvor ille det var, er, eller kom til å bli. Verken systemet, aktørene, mediene eller de allierte er godt nok rustet til å ivareta transpersoners rett til å eksistere i fred, eller rett til å ytre seg.

De nevner såvidt transpersoner i forbifarten, men i kronikker, høringsmøter, innbokser, støttende meldinger og lignende så er det tilnærmet stille.

Noen av de samme er dog raske til å kritisere transpersoner som kommer andre transpersoner til forsvar, basert på hvor og hvordan de gjør det, og midt oppi det hele er villige til å komme med krav til meg om hva jeg skal be mine forsvarere gjøre, helt uten en god tone, forståelse eller noen omtanke for hva jeg og transpersoner går gjennom. Min relasjon til diverse av disse er nok for alltid endret og det opplever jeg som trist.

Det finnes en tid og sted for å ta opp legitime diskusjoner og spørsmål rundt strategier, og det er lov å være uenig, men å hoppe inn i en pågående boksekamp, når du ikke tenker å bidra til den du visstnok skal være på lag med, er ikke stedet for det.

Powered by Labrador CMS