Pride

Frida Marie gir en million kroner til Oslo Pride

Tegneren Frida Marie Grande har tjent over en million kroner på motivene sine etter terroren mot London Pub i Oslo natt til 25.juni. Hun gir hele summen direkte til Oslo Pride.

Publisert Sist oppdatert

Tegneren Frida Marie Grande er overrasket og glad for at så mange har vist aktiv solidaritet med skeive etter terroren natt til 25 juni. Det gjør at hun kan donere en million kroner til Oslo Pride.

#fridategner sitt mest kjente motiv er av Kong Harald og inneholder et sitat om at jenter kan elske jenter og gutter kan elske gutter. Salget av den tegningen var så smått igang før terroren mot London Pub, men eksploderte da det ble kjent at alle inntektene skulle gå til Oslo Pride. At en kristen skole på Vestlandet nektet å henge kongen opp i sine lokaler, hjalp også på.

Vanlige folk har vist sin solidaritet med å kjøpe tegninger.

– Det er ikke hver dag man gir fra seg en million kroner. Hvordan føles det?

– Helt uvirkelig! Jeg tror ikke helt jeg har klart å ta det inn over meg, sier Frida Marie Grande, aka #fridategner.

– Og så føles det selvsagt veldig bra. Alle som har en tilknytning til Oslo Pride og jobber med å arrangere det har hatt en veldig spesiell sommer, så det føles veldig fint å ha bidratt til å samle folk.

– Har du engasjert deg i Oslo Pride tidligere?

– Nei, jeg har bare gått i paraden som alle andre. Men jeg har jobbet hos Amnesty før, så jeg har jo vært tett på tematikken.

– Hvordan startet engasjementet ditt?

– Jeg publiserte opprinnelig motivet av to hender som holder i hverandre på min egen instagram morgenen etter terrorangrepet. Det ble delt veldig mye.

– Var det bestemt at inntekten av salget skulle gå til Oslo Pride hele tiden?

– Ja. Historien er slik: Før terroren var folk begynt å spørre om å få kjøpe motivet av Kongen som lå ute på #fridategner, så jeg tenkte jeg ville teste salg. Jeg så for meg at kanskje en 15 stykker ville være interessert. På 300 måtte jeg si stopp. Jeg gjorde alt manuelt og bestillingene rant inn.

Så skjedde terrorangrepet.

– Da ble jeg kontakta av Merchberry, som blant annet er nettbutikk for Oslo Pride. Jeg hadde aldri i verden klart alt alene, så Merchberry skal ha en stor takk for at dette har fått så gode resultater.

– Hvem er det som har kjøpt hos deg?

– Det er i hovedsak private, men også noen skoler og fylkeskommune og slikt.

– Hva tenker du om responsen på tegningene dine?

– Det er godt å kunne gi en såpass stor sum til Oslo Pride, sier Frida Marie Grande.

– Men det mest rørende er at folk ønsker å vise hva de står for. Det synes er det fineste av alt.

Oslo Pride tar imot med stor takk

Dan Bjørke er ny leder i Oslo Pride. Han er glad for at så mange folk har vist sitt engasjement for retten til kjærlighet ved å kjøpe motivene til #fridategner.

– Vi er veldig, veldig takknemlige for at hun har valgt å donere inntektene til Oslo Pride, sier Bjørke.

Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

– Vi er utrolig rørt over støtten. Da mener jeg fra Frida Marie Grande som har gjort dette for Oslo Pride, men også fra alle de menneskene som har kjøpt genserne og trykkene hennes. Ved å gjøre det, har de tydelig kommunisert at de vil ha et samfunn der alle kan være den de er og elske den de vil, uten frykt.

– Hva skal pengene gå til?

– Vi er ikke kommet så langt i planleggingen ennå, men pengene skal gå uavkortet til neste års Oslo Pride. Det skal bli den største feiringen noensinne, sier Bjørke, som ellers ser fram til lørdagens store markering i Oslo.

Der vil et folketog innta gatene for å markere sin støtte til mangfold og kjærlighet. Regnbuetoget starter kl. 13 og skal ende opp ved Kontraskjæret, der en solidaritetsmarkering vil finne sted utover ettermiddagen. Kjente artister som blant annet Nils Bech, Fay Wildhagen, Big Daddy Karsten og Ferdinand skal spille og Dan Bjørke venter at mange vil delta.

– Vi registrerer så mye engasjement og støtte ute blant folk, at på lørdag venter jeg veldig, veldig mange mennesker. Signaleffekten vil si veldig tydelig hvilket samfunn vi ønsker å ha, sier Dan Bjørke.

Powered by Labrador CMS