Pride

– Oslo Pride er viktigere enn noensinne

Torsdag presenterte Oslo Pride sommerens program med storslått fest på Vippa i Oslo.
– Det er i fellesskapet rundt Pride at vi kan finne tilbake til tryggheten, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Fra 20. juni til 1. juli vil det bli Oslo Pride-arrangementer over hele byen, og selve paraden går av stabelen lørdag 1. juli. Med fjorårets terror som bakteppe, har Pride-arrangørene jobbet på spreng for å lage tidenes festival.

For Oslo Pride-leder Dan Bjørke blir sommeren feiring av skeiv kjærlighet og mangfold viktigere enn noensinne.

– Og det gjenspeiles i engasjementet vi opplever rundt årets festival. Vi har aldri opplevd lignende engasjement. Det blir storslagent, og tidenes Pride, sier Bjørke til Blikk.

400 frivillige

Tidligere har festivalområdet Pride Park vært i Spikersuppa. I år flyttes det til Kontraskjæret, hvor det blir mer plass, blant annet til et dansegulv på 800 kvadratmeter. I tillegg fylles Pride House på Legenes Hus i sentrum 24. - 28. juni, med debatter, foredrag og panelsamtaler, og Mini Pride blir en møteplass for unge og barnefamilier. På programmet finnes alt fra konserter og teaterforestillinger til dragbingo og lesbisk speedfriending.

– Det står 400 frivillige klare til å gjennomføre Oslo Pride, og nå kan vi endelig presentere det de har jobbet med gjennom hele året, sier Bjørke.

En trygg festival

Terroren har preget det skeive miljøet, og derfor står sikkerheten i høysete under Oslo Pride. Likevel vil mange kjenne på en frykt for å delta.

– Til dem vil jeg si at det er lagt ned et stort arbeid rundt dette, og samarbeidet med mellom Oslo Pride og politiet er godt. Vi har mange møter og god planlegging, og vi er sikre på at politiet gjør sitt for at vi skal få en festival i trygge rammer. Vi har selvfølgelig forståelse for at mange kjenner på frykt, og vi skal forsøke å tilrettelegge for at det blir en så trygg festival som mulig, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som fra scenen på lanseringsfesten på Vippa lovet å gå i paraden.

– Pride er viktig hvert år, men på bakgrunn av det som skjedde 25. juni i fjor, tror jeg mange i Oslo føler sterkt for å delta i Oslo Pride og å lage en kraftig manifestasjon for at alle skal føle seg trygge. Vi aksepterer ikke terror, sier byrådslederen til Blikk.

Raymond Johansen har forståelse for de som er usikre og som kjenner på en frykt for å delta.

– Jeg vil sterkt oppfordre alle til likevel å komme. Jeg tror det er i dette fellesskapet rundt Pride at vi kan finne tilbake til tryggheten. Jeg vil på en respektabel og omsorgsfull måte, si at selv om du er redd, møt opp! Jeg tror du vil føle deg mye bedre, sier Raymond Johansen.

Vise solidaritet

Kai Thomas Larsen, bedre kjent som artisten Skrellex, stilte på scenen på Vippa i Oslo for å sette stemningen for Oslo Pride.

– Pride er selvfølgelig ekstra viktig i år. Ikke bare på grunn av det vi opplevde her i Oslo i fjor, men fordi vi ser at det går fryktelig feil vei i store deler av verden. Skeives rettigheter er under stadig angrep, og det kommer nærmere og nærmere våre egne grenser, sier Skrellex til Blikk.

Han skjønner at mange er usikre på om de vil delta.

– Trygg er vi aldri uansett. Men i år er det ekstra viktig å vise solidaritet med de som fikk terroren ekstra tett på kroppen i fjor. Jeg kjenner flere av dem, og de skal gå i paraden. Tør de, så skal vi andre tørre. Vi skal ikke la hatet vinne. Kjærlighet vinner - bestandig.

Program og info: oslopride.no

Powered by Labrador CMS