Sápmi

Skeivt koftekurs i Oslo

– Dette prosjektet er noe av det viktigste jeg har fått jobbe med, sier prosjektleder Dávvet Bruun-Solbakk i den skeive organisasjonen Garmeres.

– Til tross for at samisk kultur er i stadig utvikling, forblir kofta kjønnet, sier prosjektleder Dávvet Bruun-Solbakk.
Publisert

I mai gikk startskuddet for Norges første ikke-binære koftekurs. I løpet av året skal ni kursdeltakere skape hver sin gákti (samisk kofte) som respekterer og løfter koftetradisjonen, samtidig som den bryter med tokjønnsmodellen.

Første samling var hos Skien Kunstforening, og til helgen avsluttes kurset i Oslo på Samisk Hus, hvor ni kursdeltakere samles for å sy ferdig sine skeive kofter.

– Dette prosjektet er noe av det viktigste jeg har fått jobbe med, sier prosjektleder Dávvet Bruun-Solbakk i den skeive organisasjonen Garmeres.

På koftekurset får man justert kofta etter behov. Vil du for eksempel ha den mer feminin i pynten, men beholde den tradisjonelt mannlige formen? Nettopp sånne ting får man hjelp til å finne ut av på koftekurset. Med seg har Garmares duodjimester Anna-Stina Svakko som kursholder.

– Til tross for at samisk kultur er i stadig utvikling, forblir kofta kjønnet. Det finnes mannlige og kvinnelige versjoner, selv om det finnes flere samer som ikke føler seg vel i dem. Nettopp derfor er kurset så viktig, sier Bruun-Solbakk.

– En del kan jo kjenne på at identiteten sin blir gjort til et symbol, en representant for andre enn en selv. Det føler sikkert en del ikke-samiske skeive på også. Så det var fint å skape et rom hvor man bare kan være seg selv, som både samisk og skeiv, sier Jouvnas Helmine Bruun Arnesen, nestleder i den skeive samiske organisasjonen Garmeres, til Blikk.

Nærmest blitt en familie

Tidligere i år møttes deltakerne i Skien hvor de fikk startet på koften sin og nå skal de altså jobbe mot en ferdig kofte.

– Nå har det gått flere måneder siden mange av deltakerne har møttes, og jeg tror det blir et gledelig gjensyn.

Prosjektlederen mener de har nærmest blitt en familie.

– Når man skal lage et plagg som skal si noe om hvem man er, så er det klart at det vekker sterke følelser. Vi har delt både gode og vonde ting med hverandre gjennom prosessen.

10. desember kan publikum få se resultatet av koftekursene. Noen av koftene skal stilles ut på Skien Kunstforening, sammen med annen kunst.

– Det er så fint at vi får dele og vise frem det vi har jobbet med i løpet av året, sier Bruun-Solbakk.

I Skien kan man i tillegg få se kofta duodjimester Anna-Stina Svakko og Bruun-Solbakk samarbeidet om, i forbindelse med «The Vuogas Way»-prosjektet på festivalen Márkomeannu i sommer.

Prosjektet er støttet av Sametinget og Kulturrådet, og arrangeres sammen med Skiens kunstforening og Ergi kunstnerkollektiv.

I hovedstaden er Samisk Hus også med på laget.

– Det er viktig at vi får være et sted det føles trygt, og derfor er Samisk Hus et naturlig sted å være, sier prosjektlederen.

Powered by Labrador CMS