Dokumentarfilm

Pris til «Hei Verden»

Kenneth Elvebakks dokumentarfilm «Hei Verden» har turnert hele landet og vært vist for over 50.000 skoleelever. Nå har filmen vunnet nok en pris.

– I dag ser du mange skeive kjendiser, både filmstjerner, artister, egentlig alle typer folk. Så hvorfor er skeive barn og tenåringer fortsatt redde for å fortelle andre hvem de er, var spørsmålet Kenneth Elvebakk stilte seg før han bestemte seg for å lage «Hei verden».
Publisert Sist oppdatert

I to år har regissør Kenneth Elvebakk reist landet rundt i regi av Den kulturelle skolesekken, og i sekken har han dokumentaren «Hei verden», en film som følger fire skeive ungdommer.

Filmen har blitt vist på 50 internasjonale filmfestivaler i 25 land, og har hentet hjem en rekke priser, blant annet publikumsprisen ved Oslo Pix 2021. Den foreløpig siste prisen kom fra filmfestivalen Atlanta Docufest i USA. «Hei verden» fikk prisen «Best Foreign Documentary Feature».

Pris med bismak

Elvebakk er glad for alle prisene filmen får, men det er med en bismak når prisene kommer fra USA.

— Atlanta er den største byen i delstaten Georgia. Der er skeives rettigheter ganske bra, men det foregår en verdikamp i mange delstater i USA og hvor lhbtiq-befolkningen er under press. Å opptre offentlig i drag kan bli ulovlig i flere delstater. Og lærere får ikke undervise de yngste elevene om lhbtiq+ i Florida.

Spørsmålet Elvebakk blir sittende igjen med er om filmen hans i det hele tatt kan vises for unge i USA?

— I «Hei verden» ser vi flere flotte dragdronninger fra RuPaul’s Drag Race, og med lovene som nå vedtas i enkelte delstater, kan det i ytterste konsekvens bety at filmen bryter loven. Burde det i det hele tatt være en sak? Jeg mener det er helt uproblematisk å vise filmer med skeiv tematikk for unge.

I dokumentarfilmen «Hei verden» forteller Runa (12), Viktor (12), Dina (13) og Joachim (14) sine historier om det å være ung og skeiv.

«Hei verden» kan ses på TV 2 Play.

Powered by Labrador CMS