Meninger

– Se til Drammen!

– Ut å gå, uavhengig av fil, farge, tro og fasong. Vis at de demokratiske spillereglene ikke er noe vi rokker ved overhodet. Heia Drammen, skriver sanger og artist Lisa Dillan.

Lisa Dillan.
Lisa Dillan.
Publisert Sist oppdatert

Sånn skal det gjøres!

Bra jobba av politikere i Drammen som står sammen. De skjønner det åpenbare: at det også er deres og hele samfunnets ytringsfrihet vi beskytter når vi går i en Prideparade.

Jeg forstår anbefalingen om å utsette paraden i Oslo fra Oslopolitiets ståsted. De skal ivareta sikkerheten til en ganske enorm mengde mennesker. Og jeg skjønner at arrangøren Oslo Pride ikke ønsker å sitte med ansvar for liv, om noe skulle inntreffe. Men bare litt.

For ”Farlig å gå i parade” er ikke noe nytt som plutselig dukket opp i 2022.

Strikkepinneparade

Oslo Pride har alltid "risikert" oss tidligere - helt til de skjønner at det faktisk er alvor? Har de ikke skjønt det før nå? Det er i så fall litt spesielt?

Det er frivillig å gå i paraden. I år som i fjor. Og det er farlig. I år, som i fjor. Og alle år. Vi er mange som har ventet på dette, sett det komme, og som ved hver parade vet at det kan smelle på et hvert hjørne. Jeg er selv ofte skvetten og redd i situasjoner hvor jeg holder mitt livs kjærlighet i hånden på gata, selv på en vanlig dag i byen.

Men vi går allikevel. Vi går på. Rett frem, samme hva vi støter på. Hvert år.

For om ikke? Om ikke vi går i denne farlige paraden, og krever demokratiets hjørnestein beskyttet: ytringsfrihet og like rettigheter for alle, lar vi ekstremister i alle slags retninger, til ekstreme høyre og venstre, diktere spilleregler og i praksis innføre portforbud for dem de ikke liker.

Om ikke? Da kan jeg like godt flytte inn i en hule med barn og kone resten av livet.

Om Oslo Pride ikke arrangerer parade, blir det "strikkepinneparade". Uorganisert. Uoversiktlig. Og mye farligere. For vi må gå. Det er ikke et alternativ å sitte hjemme å la seg diktere av voldelig ekstremkulturer på høyre og venstre fløy.

Mange bør kjenne sin besøkelsestid

For dette er ikke homokamp alene. Dette er en felles og rå kamp mot krefter som vil diktere hva andre skal "ha på seg". Tenke. Mene. Tro på. Reversering av abortloven. Hvilke farge vi skal få ha på huden. Hvem vi skal få elske. Kort og godt det menneskerettslige prinsippet lovverket vårt er fundamentert i og rundt, og som så mange nyter godt av i demokratiet vårt – kanskje uten at vi tenker på hva det har kostet å få oss hit?

Hierarkisk betinget beskyttelsesnivå

Vi med rosa trekant er som alltid først ut, når noen skal ut. Og her ligger problemet til politimyndighetene og Oslo Pride: manglende konsekvenstankegang og manglende likeverd i praksis.

Og gjett hvem som gnir seg i hendene og ler herfra og til ekstremistland? Homoene ble så redde at de løp hjem og låste døra, og politiet syntes ikke dette var viktig nok å beskytte?

Avlyses paraden, får gjerningsmannen sin vilje gjennom ved å skyte seg til den. Blod på tann, vær så god neste. Helt feil svar, med andre ord.

Demokratiet står for hugg. Det er selvsagt helt uakseptabelt. Det er bare én måte i mitt hode.

Ut å gå, uavhengig av fil, farge, tro og fasong. Vis at de demokratiske spillereglene ikke er noe vi rokker ved overhodet. Heia Drammen!

Powered by Labrador CMS