Hatkrim

375 transpersoner drept i 2021

2021 markerer en dyster rekord. Aldri før har så mange transpersoner blitt drept på verdensbasis.

Publisert

.

Siden 2008 har organisasjonen Transgender Europe registrert drap på transpersoner og ikke-binære på verdensbasis gjennom forskningsprosjektet Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT).

Listen med navn i 2021 er lengre enn den noensinne har vært. 375 transpersoner har blitt drept i året som har gått. Dette er 7 prosent mer enn i 2020 og gjør 2021 til det dødeligste året siden registreringen begynte.

.

USA: 89 prosent var melaninrike

Ifølge TvT, har 4040 transpersoner blitt drept på verdensbasis siden de begynte registreringen i 2008. 375 av disse er drept i løpet av 2021.

Norge er ikke på listen og har heller ikke vært dette siden registreringen begynte.

.

Tallene fra TDoR viser at:

  • 96 prosent av de drepte globalt er transkvinner eller transfeminine personer.
  • 58 prosent av de drepte var sexarbeidere.
  • 43 prosent av de drepte i Europa var migranter.
  • Hellas, Kazakhstan og Malawi er på listen for første gang.
  • 70 prosent av mordene registrert fant sted i Latin-Amerika og Sør-Amerika, 33 prosent av dem igjen fant sted i Brasil.
  • 36 prosent av de drepte ble drept på gaten og 24 prosent i egen bolig.
  • Gjennomsnittsalderen på de drepte er 30 år. Den yngste var 13 år og den eldste var 68 år.

.

TvT registrerer dødsfall fra 1. oktober og 30. september. Antalle døde har steget fra 331 i 2019 og 350 i 2020 til 375 i 2021. Forfatterne av årets rapport understreker at vi på verdensbasis står overfor en bekymringsverdig trend når det kommer til «misogyni, rasisme, fremmedfrykt og hat mot sexarbeidere».

«Bak den statistiske presentasjonen av tall og prosentandeler, er det mennesker hvis liv vi verdsetter og vi, som samfunn, har feilet i å beskytte», skriver forfatterne videre.

Majoriteten av ofrene var svarte, migranter, transkvinner og sexarbeidere. I USA var 89 prosent av de drepte melaninrike, ifølge TvT.

Rapporten kommenterer at det sannsynligvis er store mørketall og at informasjonen i flere tilfeller er innhentet fra land uten etablerte trans- og lhbt+organisasjoner. De fleste land har heller ingen systematisk registrering av drap på transpersoner og i de fleste tilfeller er ikke drapene en gang innrapportert.

.

Flere mord i etterkant av rapporten

TvT lanserer sin årlige rapport på Transminnedagen 11. november. Siden da har den dystre statistikken blitt enda mørkere. Bare i USA har ytterligere fire transpersoner dødd siden rapporten ble offentliggjort.

7. desember ble Nikai David, en 33 år gammel svart transkvinne, funnet skutt av politiet i Oakland, California. Hun døde på stedet av skadene.

David er den 50. transpersonen som er drept i USA dette året. I fjor var tallet 44, ifølge Human Rights Campaign (HRC), som siden 2013 har registrert drap på transpersoner i USA.

«For andre år på rad har transmiljøet sett en dyster milepæl: 2021 har blitt det dødeligste året registrert, i likhet med i 2020», uttalte fungerende president i HRC, Joni Madison.

«Hvert eneste navn lest og anerkjent på Transminnedagen representerte et rikt liv som ikke fortjente å bli avsluttet. Retorikken og stigmaet skapt av politiske ledere og offentlige figurer mot transpersoner og ikke-binære har ført til et grusomt nivå av vold mot vårt transfellesskap. Vi må bygge ned stigmaet. Vi må få slutt på denne voldsepidemien».

.

TvTs rapport kan leses i sin helhet her. I forbindelse med den årlige rapporten offentliggjør TvT også en separat liste med navn på de avdøde og dødsårsak. Blikk advarer om sterke beskrivelser.

.

Powered by Labrador CMS