Meninger

Elin Stillingen.

Kronikk av Elin Stillingen, transperson og lokallagsleder i Forbundet for Transpersoner i Norge, Romerike.

Publisert Sist oppdatert

KrF vil forby kjønnsskifte før 18 år, ifølge en NTB-melding gjengitt i mange aviser. Forslaget er et merkelig og unødvendig forbud mot kjønnsbekreftende behandling, som kan skade nettopp dem KrF trolig ønsker å beskytte.

Ikke aner jeg jeg hvorfor KrFs stortingsgruppe plutselig kommer med dette nå, da partiet har hatt tradisjon for at for eksempel tidligere Helseminister Dagfinn Høybråten gjorde en god jobb med å sikre helsehjelp til transpersoner, og ellers forholder seg til vitenskap og fakta som grunnlag for politikken sin.

Er KrF nå så desperate at de vil stjele politikken fra konkurrentene i det transfobiske partiet De Kristne, i håp om å komme over sperregrensen?

Kunnskapsløst forslag

Når partiet ønsker å «forby kjønnsskifte før fylte 18 år», så lurer jeg veldig på hva de egentlig mener. Er det juridisk, sosialt eller medisinsk endring av kjønn de mener? Ut i fra aldersgrensene beskrevet i artikkelen, vil jeg tro det er juridisk endring av kjønn i Folkeregisteret for personer under 18 år som KrFs stortingsgruppe ønsker å forby.

I dag er reglene slik: Vi som er over 18 år, kan selv få endret juridisk kjønn gjennom å søke om det hos Folkeregisteret. Personer over 16 år, er i Norge helsemessig myndige (aldersgrensen henger nok sammen med aldersgrense for seksuell lavalder), og kan derfor søke om det hos Folkeregisteret selv. Barn i alderen 6-15 år, kan, dersom foreldrene søker for barnet/ungdommen, også få endret juridisk kjønn i Folkeregisteret. Uansett alder, så er dette i høyeste grad reversibelt. Man kan angre, og en ny søknad vil gi deg tilbake det gamle registrerte kjønnet. Prosessen er like enkel begge veier.

Farlig frykt

Når KrFs stortingsgruppe vil tvinge barn og unge til å måtte leve med feilaktig registrert kjønn under hele oppveksten, er det en ganske hard og umenneskelig behandling av sårbare unge. Det å bli anerkjent som det mennesket man er, gjør livet langt bedre. Jeg vokste opp i en tid der det var umulig på alle måter, og min oppvekst var ikke bra. Ikke gjør dette mot nye barn. I verste fall tar dere liv dersom KrFs stortingsgruppe får gjennomslag.

Det samme kan også sies om sosialt kjønn, et barn som får leve som seg selv, vil ha det langt bedre enn et som tvinges til å ikke kunne være seg selv. Tenk på dine egne barn, om du skulle tvunget dem til å leve med et motsatt kjønnsuttrykk enn det de selv gir uttrykk for at de har.

Det vel ingen med kjønnsinkongruens, som sier til sine foreldre når de blir voksne: «Tusen takk for at for at dere tvang meg til å leve som en annen enn den jeg var, fordi dere fryktet at dette bare var en fase, eller dere ikke trodde at kjønnsinkongruens er noe som eksisterer i virkeligheten, eller fordi dere fryktet hva andre mennesker måtte mene om dere fordi barnet deres ikke var som de fleste andre».

Et forbud mot noe som ikke skjer

Men om det er medisinsk kjønnsskifte, altså det som heter kjønnsbekreftende behandling, det menes, så er KrFs stortingsgruppe virkelig langt ute på jordet. Det er ingen, jeg gjentar ingen, 6-åringer som får kjønnsbekreftende behandling på noen måte.

Den eneste form for kjønnsbekreftende behandling som tilbys personer under 16 år, er pubertetsutsettende medisiner. Det er en reversibel behandling. Pubertetsutsettende medisiner kan først gis når puberteten har startet og kommet et godt stykke i gang. Det vil si at de de aller fleste født med jentekropper, vil være eldre enn 11-12 år, og de aller fleste født med guttekropper vil være eldre enn 12-13 år før slik behandling kan gis.

Vil tvinge gutter til å få mensen

Fordelen med pubertetsutsettende medisiner er at man da ikke tvinger gutter til å få bryster og menstruasjon, eller tvinger jenter til å få store hårete kropper. Å nekte pubertetsutsettende behandling er å gi de unge det gjelder en smertefylt oppvekst. Behandlinger er også reversibel, det vil si at dersom den som har gått på slike medisiner ombestemmer seg, så vil puberteten starte på normal måte.

En siste fordel med slik behandling av unge, er at det fjerner behovet for irreversibel kirurgi senere i livet, for eksempel brystreduserende kirurgi for gutter og hårfjerning for jenter.

Pubertetsutsettende medisiner gis også til jenter uten kjønnsinkongruens for å at de skal slippe å bli 2 meter høye. Vil KrFs stortingsgruppe forby dette også?

Ingen får “kjønnsskifte” som barn

Voksne og unge over 16 år med kjønnsinkongruens kan få hormonerstatningsterapi. Denne behandlingen medfører at man utvikler kroppen i samsvar med det kjønn man har, jenter vil få bryster og andre kvinnelige kjønnskarakteristika, og gutter vil få kroppshår og andre mannlige kjønnskarakteristika. Dette er delvis irreversibelt etter lang tids behandling, men innen man kommer så langt, er vedkommende blitt over 18 år.

Når det gjelder kirurgisk kjønnsbekreftende behandling, så vil det ikke gis til personer under 18 år. Slik er det. Toppkirurgi der man gjennomfører brystreduksjon for gutter, og brystoperasjon for jenter, kan i dag bli gjennomført i det private helsevesenet, men vil jo ikke være aktuelt om den unge fikk pubertetsutsettende behandling. Når det gjelder underlivskirurgi, så er aldersgrensen absolutt på 18 år allerede.

KrF bekrefter mørkemannstempelet

Med de ventelister og krav til å ha gått på hormonerstatningsterapi i mange år før noe som helst av kirurgi kan gjennomføres, så vil i realiteten nesten alle som vil få slik hjelp av helsevesenet være langt over 20 år før de vil få slik helsehjelp.

Det er heller ikke slik at man får helsehjelp på noen måte, selv med støttende foreldre. Rikshospitalets behandlingsmonopol, fører til at det foregår en betydelig underbehandling for transpersoner i Norge. Ikke-binære får ikke helsehjelp i det hele tatt.

KrFs stortingsgruppe slår med andre ord inn åpne dører, og jeg lurer virkelig på hvorfor det er så viktig for dem å beholde mørkemannstemplet som nå bekreftes.

Elin Stillingen, transperson og lokallagsleder i Forbundet for Transpersoner i Norge, Romerike

Powered by Labrador CMS