Sport

Britiske fotballforbund: Transkvinner får ikke lenger spille kvinnefotball

Det engelske og skotske fotballforbundet har etter høyesterettsdom om diskriminering lagt ned forbud mot transkvinner i kvinnefotball. Forbudet trer i kraft 1. juni. 

Mark Bullingham (t.v.) er sjef i Det engelske fotballforbundet.
Publisert Sist oppdatert

Det fremgår av en uttalelse på forbundenes nettsider torsdag.

– Som det styrende organet for nasjonalidretten er vår rolle å gjøre fotball tilgjengelig for så mange mennesker som mulig, innenfor loven og den internasjonale fotballpolitikken definert av Uefa og Fifa, skriver Det engelske fotballforbundet.

Videre påpekes det at trans-kvinner inntil nå har kunnet delta i kvinnefotballen, og at denne vurderingen har vært basert på blant annet juridisk ekspertrådgivning.

Etter høyesterettsdom

Bakgrunnen for forbudet er at høyesterett i Storbritannia nylig slo fast at ordet «kvinne» skal forstås som «biologisk kvinne» i landets likestillingslov. 

– Dette er et komplekst tema, og vår posisjon har alltid vært at hvis det skulle skje en vesentlig endring i loven, vitenskapen eller i hvordan politikken fungerer i breddefotballen, vil vi gjennomgå den og endre den om nødvendig, heter det fra forbundet – som fortsetter:

– Høyesteretts kjennelse av 16. april betyr at vi vil endre politikken vår. Trans-kvinner vil ikke lenger kunne spille kvinnefotball i England, og denne politikken vil bli implementert fra 1. juni 2025.

Dommen som i forrige måned ble avsagt i britisk høyesterett dreide seg om hvorvidt en transkvinne med et formelt kjønnsskiftebevis er beskyttet mot diskriminering som kvinne i henhold til Storbritannias likestillingslov.

– Tilbakeslag

Direktør Simon Blake i LHBTQ-organisasjonen Stonewall kalte Høyesteretts-avgjørelsen «dypt bekymringsfull for transmiljøet». 

Advokat Hannah Ford, som har spesialisert seg på arbeidsrett, pekte på at dommen vil gi klarhet, men mente også at den er et tilbakeslag for transpersoners rettigheter.

Flere skeive organisasjoner reagerer ogsåkraftig på fotballforbudet og frykter det vil føre til at transkvinner slutter å spille fotball. 

Mens anit-diskrimineringsorganisasjonen Kick it Out melder blant annet: 

 «Nå er det tid for å vise solidaritet med trans-miljøet og minne oss selv på at fotball er et noe som bringer folk sammen og er ofte et sted for tilhørighet, samhold og glede». 

– Kan bli flere forbud

Det engelske fotballforbundet skal ifølge BBC ha tilbudt transpersoner som rammes av forbudet terapi

– Vi forstår at dette vil være vanskelig for folk som bare ønsker å utøve idretten de elsker i det kjønnet de identifiserer seg med, og vi skal kontakte de registrerte transkjønnede kvinnene som for tiden spiller fotball for å forklare endringen og hvordan de kan fortsette å være en del av sporten, skriver de.

Kilder sier til BBC at det også er sannsynlig at både det Engelske og Walisiske cricket-forbundet vil følge etter fotballen. Mens det walisiske fotballforbundet ennå ikke har konkludert. 

Fotballforbudet trer i kraft, 1. juni. Altså i inngangen på Pride-måneden. 

Powered by Labrador CMS