Nyheter

EU vil stoppe økende hatvold

Europarådet vil få bukt med homofobi og transfobi. Også i Norge.

Slik så det ut under Europarådets parlamentariske forsamling sin avstemning over resolusjonen. Hentet fra den østerriske politikeren Petra Bayr sin Twitter-konto.
Slik så det ut under Europarådets parlamentariske forsamling sin avstemning over resolusjonen. Hentet fra den østerriske politikeren Petra Bayr sin Twitter-konto.
Publisert Sist oppdatert

.

Europarådet har vedtatt en resolusjon med anbefaling om å bekjempe det økende hatet mot lhbt+personer i Europa.

De kritiserer myndighetene i Ungarn, Polen og Russland for deres forbud mot undervisning i kjønns- og seksualitetsmangfold rettet mot unge. I Storbritannia er det en opphetet anti-transdebatt som vekker rådets oppmerksomhet.

Den opphetede transdebatten her hjemme, nevnes også.

«Aktivister i Danmark, Finland, Norge og Sverige rapporterer om tilbakeslag mot transpersoners rettigheter, noen ganger også fysiske angrep», heter det i en rapport fra EU-parlamentet.

.

Kritikk av britisk likestillingsminister

Blant sakene som nevnes av Europarådet er Finlands planlagte forenkling av juridisk kjønnsskifte. Dette er ennå ikke er utført. I Sverige har en lignende sak stoppet opp etter at tidligere statsminister Stefan Löfven og sosialminister Lena Hallengren lovet å foreslå et oppdatert lovverk.

Rådet krever nå prioritering av arbeidet mot hatkriminalitet og diskriminering av skeive, og at det gis tilstrekkelige ressurser til dette arbeidet. Resolusjonen viser også til landenes felles anbefalinger for å bekjempe diskriminering på grunn av seksualitet og kjønnsidentitet, som ble vedtatt allerede i 2010.

Av de 72 parlamentsmedlemmene som stemte over resolusjonen, stemte 12 mot og 8 blankt.

Den belgiske politikeren Fourat Ben Chikha fra partiet De Grønne står bak Europarådets rapport om situasjonen i Europa. Han skriver at flere lands lovgivning går «på bekostning av sivile friheter til både transpersoner så vel som kvinners og barns rettigheter.»

Chikha nevner også en tale den britiske likestillingsministeren Elizabeth Truss holdt under Den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi (IDAHOT) i 2021.

Truss snakket om kjønnsidentitet og sa at hun «ikke tror på selvidentifikasjon». Chikha mener dette fører til problemer for transpersoners menneskerettigheter. Han sier også at Storbritannia, som har kommet godt ut i ulike lhbt+indekser, siden 2015 har sett en klar økning i hatkriminalitet begått mot transpersoner.

.

Powered by Labrador CMS