Utstilling

Skeivt på Oslo Negativ

Fotofestivalen Oslo Negativ åpner lørdag 14.oktober. Det er tredje gang festivalen arrangeres og denne gang finner den internasjonale mønstringen sted i lokalene til den gamle Veterinærhøyskolen på Adamstuen.

Stiftelsen Oslo Negativ og Preus Nasjonale Fotomuseum står bak festivalen.
Stiftelsen Oslo Negativ og Preus Nasjonale Fotomuseum står bak festivalen.
Publisert

Hele 100 fotografer tar del, noen med egne utstillinger, andre under paraplyen til ulike fotoskoler, gallerier og miljøer. Publikum vil møte norsk og internasjonalt fotografi og kunne overvære paneldebatter og kunstnersamtaler.

Stiftelsen Oslo Negativ og Preus Nasjonale Fotomuseum, som står bak festivalen, ønsker å fremme fotografiet som selvstendig og vital kunstform, men også som et medium som kan fokusere samtidige problemstillinger og sette dagsorden.

Hva skjer når denne dagsorden settes med bilder skapt av Kunstig Intelligens (KI)? Hva er virkeligheten -og, spiller det noen rolle?

I forkant av Oslo Negativ har Preusmuseet hatt en Open Call på temaet «Hvordan kan demokrati, natur og KI fortelle oss noe om evolusjon, mangfold og manipulasjon?»

Over 600 fotografer sendte inn sitt bidrag. 16 fikk utstillingsplass til sine kunstneriske svar, der den skeive samiske multikunstneren Gjert Rognlis prosjekt «It´s all around You-Buot leat du birra» vant hovedprisen.

Hvem som vinner den store Fotografiprisen, landets gjeveste, får vi vite søndag. Prisen deles ut hvert annet år og er landets mest prestisjefylte.

Fra verdens motemetropoler til gresk fengsel

En allerede svært prisbelønnet fotograf er Knut Bry. Med en internasjonal karriere som reklame- og motefotograf har han arbeidet over hele verden. I kunstnersamtalen som finner sted søndag, vil Bry derimot snakke om sitt virke i flyktningeleirene på øya Lesbos. Som frivillig og besøkende har Bry dokumentert dramatiske hendelser og «hverdagslivet» i leirene Moira og Pikpa fra 2016, fram til han fikk kamera og utstyr inndratt av greske myndigheter.

Et skapende liv som startet på en liten gård i Hallingdal førte Bry til alle store metropoler, ikke minst New York i tiden der Studio 52 fremdeles var de skeive elitenes navle. Noen tiår senere førte arbeidet hans til et opphold i gresk fengsel. Kontrastene borger for en spennende samtale.

En annen fotograf Blikks lesere vil være kjent med, er Paulina Tamara. Gjennom Skeivt kulturår var hun hovedutstiller på Preus fotomuseums satsning «Over regnbuen». Der viste fotografen sin egen portrettserie «Dei andre», samt et prosjekt der Tamara hadde bearbeidet de private bildene etter paret Marie Høeg og Bolette Berg. De to kvinnene var virksomme fotografer og kvinnesaksaktivister, basert i Horten rundt skiftet fra 18-til 1900-tallet.

Under Oslo Negativ viser Tamara nye arbeider, presentert av Fotogalleriet.

Programmet de tre helgene Oslo Negativ pågår er tett, og består foruten kunstnersamtaler også av workshops og paneldebatter. Fokus i år rettes altså særlig mot konsekvensen av bilder skapt med KI, både for tillit og troverdighet i nyhetsformidling og i samfunnsdebatt generelt, men spesielt med tanke på fotokunstens utvikling fremover.

Oslo Negativ 2023, lørdager og søndager, 11-18.00, 14.10- 29.10.23 

 Info: Oslo Negativ

Powered by Labrador CMS