TilbakeBlikk

Gjør døren høy!

Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: Blikk har besøkt Folsom Street Fair i San Francisco.

Midt i kirketida åpnet danseren Tracy Baumback, Folsom Street Fair med å danse i bur foran spiret på St. Joseph Church i San Francisco.
Publisert

Midt i kirketida åpnet danseren Tracy Baumback, Folsom Street Fair med å danse i bur foran spiret på St. Joseph Church i San Francisco.

Fra arkivet

Denne reportasjen sto på trykk i Blikk nr. 11, 2007.

Antrekket på Folsom Street Fair er lær, lakk, gummi og alt annet fetisjister måtte drømme om – og noen har ikke antrekk overhodet, men går nakne i menneskemylderet med sekken på ryggen der klærne for kveldens senere utskeielser utenfor festivalområdet ligger klare.

 Andre igjen leier hverandre i hundehalsbånd og lenker mens de drikker øl og nyter søndagssola og andres blikk. Boder og stands er det mange hele veien - alt fra hiv- og aidsorganisasjoner til pornobransjens påkostete med signerende stjerner poserende i bare overkropper. Utallige salgsboder byr på piercingsmykker, tatovering, dildo, dask på rumpa med hårbørste, nytt i fetisjklær, capser med «slave» eller «master» på, filmer, bøker (som «Dungeon Emergencies and Supplies») og grillmat.

Folsom Street Fair i San Francisco.

De tørste kan velge mellom utallige boder der de selger øl og Jägermeister. Fra fem dollar og oppover kan du også piskes offentlig av profesjonelle ved siden av ølkøa.

– En nydelig start på en søndag ettermiddag, lokket konferansieren med mikrofon og pisk.

– Very painful, very nice.

Til brystkreft og hiv

Folsom Street Fair er lær- og fetisjfolkets største festival på verdensbasis og er med sine 400 000 deltakere også verdens største gatefest. Festivalen, som i år ble arrangert for 24. gang, arrangeres alltid den siste søndagen i september i Folsom Street og i gatene rundt, og markerer avslutningen på en uke med feiring i lakk, lær og lenker.

Leather Pride Week starter med at det enorme regnbueflagget (9 x 18 meter) som resten av året pryder San Franciscos homobydel, Castro, blir erstattet av et like stort lærflagg de neste sju dagene. Etter flaggheisinga går den årlige Leather Pride Walk fra Castro til Eagle Tavern og dermed er læruka i gang. I år samlet deltakerne i paraden inn hele 136 000 norske kroner til The AIDS Emergency Fund, og The Breast Cancer Emergency Fund. Gjennom årenes løp siden starten i 1992, har de fått inn over to millioner kroner.

Det er den tidligere International Mr. Leather, Art Tomaszewski, som tok initiativet til paraden som søndag 23. september ble arrangert for 15. gang. Sju dager etter paraden avsluttes læruka med festival i Folsom Street som en gang i tida var byens homostrøk med saunaer og sexklubber. Til daglig er gata fylt med møbelbutikker og reatauranter – og noen homoutesteder. Men hver siste søndag i september stenges gatene mellom 7th og 12th gate og fylles av fetisjfolkets gleder. Målet med festivalen er å samle inn penger penger til lhbt-personers helse i San Francisco.

Barske nonner

Folsom Street Fair i San Francisco.

Sentrale i arbeidet med å skaffe penger til lhbt-personers helse i San Franciscos er byens helt spesielle nonneorden, The Sisters of Perpetual Indulgance, som er tildelt vaktoppgavene ved inngangene til Folsom Street Fair-festivalens område.

Det var den profesjonelle klesdesigneren Sister Agnes som kreerte den nå 32 år gamle nonnenordenens noe spesielle hodepryd som best kan beskrives som en krysning mellom et tradisjonelt nonneslør og bh-lignende kuler på siden av pannen som damene på 1300-tallet er portrettert med på flamske malerier. De flamske kulene blir kjærlig omtalt som nonnenes «ear brassieres».

Nonneantrekket deres er ellers hensyn- og hemningsløst oppstæsja. Ansiktene deres er hvitmalte og heftig sminket og helst supplert med løsvipper så lange at det trekker i omgivelsene. Barter og skjegg i tillegg er dessuten ingen hindring.

De ikke akkurat katolske søstrene har siden starten i 1979, samlet inn over fem millioner norske kroner som de har gitt videre til homobevegelsen og til hiv-positives organisasjoner. De var de første som å snakke om sikrere sex og ga i 1981 ut den første pamfletten om sikrere sex; «Play Fair». Fortsatt gjør de en formidabel jobb for aidssaken og for prostituerte i homomiljøet i byen.

I år har nonnene sammen med 500 andre Folsom Street Fair-frivillige, samlet inn 1,6 millioner kroner som nå går uavkortet til utvalgte organisasjoners helsearbeid for lhbt-miljøet i San Francisco.

 

Powered by Labrador CMS