Qatar-VM

– Gjengen på toppen må våkne!

Ap-politiker Jon Reidar Øyan skal ikke se sendingene fra Qatar-VM.

Ap-politiker og tidligere leder i LLH , nå foreningen Fri, Jon Reidar Øyan er også en habil fotballspiller. Som organisasjonsmenneske innen skeiv kamp har han blant annet jobbet med idretten og Norsk Folkehjelp om prosjektet «Med idretten mot homohets». Øyan er svært skeptisk til VM for herrer i Qatar.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg elsker fotball og fotball-VM! Men i år er det ikke aktuelt å bidra til å legitimere en fotballfest i ett land som mildt sagt undertrykker minoriteter som lhbt+ personer. Ett land hvor det er farlig for meg og andre lhbt+ personer å reise til. Hvor vi kan straffes med inntil 7-års fengsel, bare for å være den vi er, sier Jon Reidar Øyan.

– Jeg kommer heller til å gå på fotballpub med noen kompiser for å se på den engelske superligaen og Champions League.

Vil ikke miste fotballen

Øyan har landet på sin avgjørelse ut fra overveielser om hva det er ok å glede seg over når andre lidd og dødd for å skape den opplevelsen.

– Det handler om solidaritet, prinsipper og signaler. Jeg synes det er ekstremt trist at fotball-VM ble lagt til Qatar. Flere tusen arbeidere har blitt drept under byggingen av stadioner og infrastrukturen til Fotball VM i Qatar. Dette og andre omfattende brudd på menneskerettigheter bør i seg selv være nok til at lignende regimer ikke får arrangere slike store mesterskap i årene fremover. I tillegg handler dette om den generelle utviklingen i fotballen, påpeker Øyan.

– Jeg tror det er grunnen til at diskusjonen rundt Qatar er så stor. Jeg og mange andre har et behov for å si fra at denne utviklingen ønsker vi ikke. Frykten er å miste den fotballen vi er så glad i. Nå må gjengen på toppen i idretten ta innover seg at dette er totalt uakseptabelt.

Powered by Labrador CMS