Trans

Finland vil fjerne krav om sterilisering av transpersoner

Finland skal oppdatere sin eksisterende lovgivning om transrettigheter. De nye lovforslagene har skapt debatt og kritiseres for ikke å omfatte transpersoner under 18 år.

Finlands statsminister Sanna Marin.
Publisert

I dagens lov, som har vært gjeldende siden 2002, må alle finner som ønsker kjønnsbekreftende behandling, sterilisere seg eller bevise at de er infertile.

Kravet om å ha et medisinsk sertifikat på sterilitet for å kunne endre juridisk kjønn, skal etter det nye forslaget fra regjeringen erstattes av full autonomi. Det vil si at enhver person, uten krav til medisinske inngrep av noe slag, selv kan endre sitt juridisk kjønn.

Ifølge avisen Helsingin Sanomat vil lovforslaget også innebære en endring i måten farskap og moderskap føres på i offentlige befolkningsregistere. Det vil si at kategoriseringen som far eller mor blir endret dersom en person endrer sitt juridiske kjønn.

Transrettigheter henger etter

Finland har generelt en av Europas mest omfattende og moderne lovgivninger på skeives rettigheter, mens transrettigheter altså ikke har fulgt samme utvikling som i nabolandene.

For det er de blant annet blitt kritisert av EU, som har ment at Finlands lovgivning på dette området har vært i strid med menneskerettighetene.

I fjor fikk initiativet «Retten til å være» 50.000 underskrifter på sin kampanje for å legge press på det finske parlamentet. De politiske og sivile initiativene har gitt resultater. Om lovreformen går gjennom, blir det slutt på at finner må sørge for at de ikke kan formere seg og gå gjennom en omfattende psykiatrisk vurdering for å få lov til å bli det kjønnet de er.

Yngre ikke inkludert

Det som ikke endrer seg, er situasjonen for mennesker under 18 år. Transorganisasjoner har rettet heftig kritikk mot regjeringen for å ikke inkludere yngre i reformen, med henvisning til at unge vet sitt eget kjønn lenge før de er 18 år, uten at innspillene har ført fram. Også fra politiske motstandere har protestene vært mange, men da fra motsatt vinkel. Det er likevel ventet at reformen går gjennom.

Finlands statsminister Sanna Marin fra det sosialdemokratiske partiet SDP, som er i førersetet for lovforslaget, har ifølge det europeiske medienettverket Euractiv gitt uttrykk for at hun har et sterkt personlig engasjement for å få endringen vedtatt i det finske parlamentet, oppvokst som hun er med to mødre i det hun selv kalte en regnbuefamilie.

Uttalelsen falt da hun deltok i pridefeiringen i Helsinki tidligere i sommer.

Powered by Labrador CMS