Urix

Pekka Haavisto vil bli Finlands president

Skeive Pekka Haavisto (65) er en av favorittene til å bli president når finnene går til andre valgrunde, som holdes 11. februar.

Pekka Haavisto.
Publisert Sist oppdatert

Pekka Haavisto har vært miljøminister, utviklingsminister og var utenriksminister til i fjor sommer. Han prøver for tredje gang å bli Finlands president. Han har tapt to ganger for Sauli Niinistö (2012 og 2018).

Haavisto er et fremtredende medlem av miljøpartiet De Grønne, uttalt vegetarianer og gift med Antonio Flores.

Dj Pexi, som han kaller seg når han spiller musikk, har prøvd å appellere til de yngste. Men den tidligere fremtredende politikeren for De grønne gjorde det, etter manges syn, overraskende dårlig i ungdomsvalget, og det kan være de stemmene han hadde trengt.

Haavistos fremste utfordrer er konservative Alexander Stubb (55), som er kandidat for Samlingspartiet (den finske utgaven av norske Høyre). Han har en CV som inkluderer fire år som EU-parlamentariker, tre år som utenriksminister, tre år som europaminister. Og ett år som statsminister.

Alexander Stubb vant den første runden av det finske presidentvalget 28. januar med 27,2 prosent oppslutning, mens Pekka Haavisto fikk 25,8 prosent.

Det betyr at de to kandidatene er videre til andre valgrunde, som holdes 11. februar.

 

Powered by Labrador CMS