SKEIV SOMMER

Guro Sibekos skeive sommer

Forfatteren og slampoeten deler sommerminner og sommerplaner – og hvilken låt som får henne til å føle seg som en 16-åring igjen.

Publisert Sist oppdatert

Guro Sibeko (46)

Forfatter, slampoet, samfunnsdebattant og kulturarbeider. Eller som hun selv sier: «Skriver bøker og SLAM!poesi. Og prater om bøker og SLAM!poesi.»

Sibeko har turnert landet med sin egen forestilling, «Fremtid på flukt» i regi av Den Kulturelle Skolesekken, og ga i 2019 ut boka «Rasismens poetikk». Sibeko fikk Æresprisen under Oslo Pride 2020.

Hei, Guro! Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Jeg skal jobbe en del – det er lett å få fred til å skrive når alle andre er på ferie, og jeg skal holde noen foredrag. Et av dem i Vesterålen, så det er nesten ferie, da. Det er i grunn nesten ferie å ha skrivero i sommer-Oslo, også. Og så skal jeg en tur til svigers i Lærdal på ordentlig ferie.

Hvilken lhbtqi+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Karen Pinholt. Det har hun gjort flere ganger før, og hun er innmari god på det.

Beste sommerminne?

– Det var vel vinter her, men sommer i Johannesburg/Krüger nasjonalpark med kona, sønnen og ei venninne var ferien over alle ferier. For øvrig er Hovedøya aleine med en bok og tre kalde pils en favoritt hver sommer.

Verste sommerminne?

– Det er sikkert meningen at man skal svare noe lettbeint om regn og mygg, men jeg tåler regn og mygg. Å sitte i Vesterålen med barn i hagen vi skulle opprettholde normaliteten for mens vi prøvde å få klarhet i om noen av min daværende kones kolleger var drept i Regjeringskvartalet samtidig som de første twittermeldingene fra Utøya kom for ti år siden, derimot, var utålelig.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Jeg liker best at andre planlegger! Men jeg går for en mellomting: Å planlegge godt nok til at man er trygg på å ikke bli stående husløs og sulten, men ikke så godt at man ikke får gjort akkurat det man har lyst til i øyeblikket.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge?

– Det kommer jo helt an på hvor gjestene kommer fra. For sørafrikanere er det mer eksotisk å gå gjennom byen om natta enn å gå på fjelltopper. Men midnattssol er alltid bra, og Oslofjorden skuffer aldri.

Hvilken skeiv sak/hvilke skeive saker brenner du for?

– Verdig helsetilbud til transfolk. Skroting av juridisk kjønn. Styrking av rettighetene til skeive som også diskrimineres på andre grunnlag. Og vi må få et skeivt kultursenter nå.

Pride: Er det mest party eller mest protest?

– Fest er også protest!

Hva leser du i sommer?

– Mye teori og forskning på antirasisme. Og fantasy.

Favorittsommerlåt?

– Raga – «Hun er fri». Jeg blir 16 år fra første trommeslag.

Powered by Labrador CMS