Sport

Historiske Quinn

I Canadas åpningskamp mot Nigeria ble midtbanespilleren Quinn historisk. Hen ble den første åpne transpersonen som spiller i fotball-VM.

«Det er viktig å skrive om transpersoner ved å bruke deres navn og pronomener», sier Quinn.
Publisert

Den canadiske A-lagsspilleren Quinn (27) vokste opp i Toronto i en idrettsfamilie.

«Først ble jeg sendt til dansetimer, som ballet, jazz og hiphop. Jeg hatet det», har hen fortalt.

Etter å ha sett søsteren spille fotball, ble Quinn inspirert, og som 18-åring kom debuten for det canadiske A-landslaget.

Der var hen en godt etablert innen øyeblikket som endret livet i september 2020: Da Quinn trykket publiser og kom ut av skapet. Å gjøre det på Instagram føltes rart.

«Siden jeg har levd som en åpen transperson med de jeg elsker mest i mange år, lurte jeg alltid på når jeg skulle komme ut offentlig», skrev Quinn.

Fra den dagen ville hen kun bli kjent som «Quinn», ikke Rebecca Quinn. Fotballspilleren identifiserer seg ikke som kvinne, men som en ikke-binær transperson.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) ønsket henne lykke til. Det var bare ett problem. De refererte til dødnavnet, altså Rebecca Quinn. Det gjorde også mange andre. Fotballstjernen ble såret.

«Det er viktig å skrive om transpersoner ved å bruke deres navn og pronomener. Vær så snill og gjør researchen deres, bytt overskriftene deres, og voks på det», uttalte Quinn.

I hjemlandet Canada er Quinns deltagelse i VM noe som i stor grad feires.

«Quinn vet at hen er én av de første idrettsutøverne som er åpen om å være transperson. Selv om det dessverre kan føre til noen negative reaksjoner, er det også en stor mulighet til å utgjøre en forskjell», sier den canadiske journalisten Benedict Rhodes til Aftenposten.

Men nå er Quinns VM-reise over for denne gang. Canada skuffet stort i VM og røk ut av gruppespillet mandag.

 

 

 

Powered by Labrador CMS