
Vakker død på Grünerløkka
Søndag 24. mars åpnes dørene til Frederick Nathanael og Vegard Øydvins nye kunstutstilling «Gayging – Transfiguration», som bygger på deres prosjekt om alderdom blant homser som duoen startet for to år siden.
Les også
-
Hen skal gjøre om kunsthall til sansehage
I fjor gjorde Damien Ajavon seg synlig med utstillingen «Queer Utopia» på utsiden av Rosenkrantz’ gate 14. Nå skal kunstneren omgjøre Kunsthall Oslo til en hage.
-
Pluss
Et lappeteppe av skeiv historie
Den Kvinnliga Medborgarskolans utopiske prosjekt fra 1920-tallet inspirerer fortsatt skeive kunstnere.
-
Pluss
Skogsarbeideren
For kunstneren Åsa Elzén representerer Fogelstadgruppens arbeid en mulighet for lesbisk cruising. Selv gjør hun skogen til et kunstverk.
-
Pluss
Utstilling: – Det skeive er i alt jeg gjør
Fotogalleriets rom omskapes til en container hvor kunstnere bidra med kritisk tenkning, felles vekst, utveksling og ulydighet med hjelp av kurator Lara Okafor.
-
Lesbisk kunstners verk vises igjen på Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter presenterer et stort utvalg verk fra samlingen til Christen Sveaas’ Kunststiftelse, blant annet kunst av Catherine Opie. Utstillingen åpner 24. april
-
Pluss
Skeiv kunstner med ny utstilling for barn på Munch: – Selv ble jeg ekskludert
Kiyoshi Yamamotos fokuserer på inkludering i sin nye utstilling på Munchmuseet, som utilsiktet også er blitt en selvbiografi.
-
Pluss
Utstilling fjernes: – Dette er det verste jeg har opplevd av sensur
Menighet i Oslo krevde at den skeive utstillingen «SKAPE(T)» ble tatt ned fra seniorsenter.
-
Pluss
En av ti som besøker dette museet er heterofile
– Dette museet er for alle. Et sted for å lære, forstå og omfavne hva det betyr å være skeiv i dag, sier museets nye beskytter Elton John.
-
Pluss
Ingen av dem visste om andre skeive damer som danset – så traff de hverandre
Anne Panda Gjems Rudi og Steffi Lund følte seg alene på hver sin kant, helt til de fant hverandre. Snart 40 år senere står samarbeidet minst like sterkt.
-
Pluss
Skeiv spaserstokk: Kunst på seniorsenter
Utstillingen «SKAPE(T)» er den første skeive kunstutstillingen i Den kulturelle spaserstokken.
Søndag 24. mars åpnes dørene til Frederick Nathanael og Vegard Øydvins nye kunstutstilling «Gayging – Transfiguration», som bygger på deres prosjekt om alderdom blant homser som duoen startet for to år siden.
– Mange av oss går tilbake i skapet når vi blir gamle. Helsen vår blir dårligere. Mange homser som skulle vært gamle nå, døde under hiv-epidemien. Derfor har vi fått et vakuum av rollemodeller. Vi vet hva det vil si å være ung, men med alderdommen forsvinner vi ut av radaren, forklarer Frederick Nathanael om utstillingen.
Kunstnerduoen peker særlig på hvordan et heteronormativt helsevesen ikke har rom og forståelse for skeiv identitet og kultur. Verkene i utstillingen består derfor av skulpturer laget av ordinære hjelpemidler som rullestoler og rullatorer pyntet etter inspirasjon fra kjente skeive rollemodeller som Oscar Wilde, Marsha P. Johnson og Alf Prøysen.
Den iøynefallende Oscar Wilde-rullestolen har en lysekrone hengende bak og et reinsdyrgevir foran. Tom of Finland-rullatoren er selvsagt i SM-stil. Stokken til skuespilleren og dragdivaen Divine er dandert med en skokk Barbie-politikvinner. Gullpistolen montert på toppen av stokken er dessuten en hyllest til filmen «Female Trouble». På rullestolen til Alf Prøysen ligger en pute med en skeiv versjon av «Vise for gærne jinter».
Med «Transfiguration» ønsker Øydvin og Nathanael å utvide muligheten for personlig utfoldelse og autentisitet i den siste delen av livet. De håper å starte en debatt rundt eldreomsorg og øke fokus på skeive perspektiver, spesielt når det gjelder institusjonalisering og døden.
– Prosjektet er en ikonografisk skulpturell fremstilling av hjelpemidler tolket gjennom homofile undergrunnskulturelle referanser. Utstillingen løfter frem mangelen på relevante rollefigurer og identitetsreferanser for eldre skeive og liten forståelse av skeives særegne behov og identitet i møte med et heteronormativt hjelpeapparat, sier Nathanael.
Gayging – Ars Moriandi, Markveien senter, 24. mars – 31. mars. Vernissage søndag 24. mars, kl. 14. Markveien 35, Oslo.