Pride

Fargerik Grenland Pride i Porsgrunn

Grenland Pride ble avsluttet med parade lørdag med flere hundre deltakere. Blikk slo av en prat med debutanter og veteraner før toget gikk gjennom sentrum og oppover langs Porsgrunnselva.

Fra 9. til 17. september ble Grenland Pride arrangert for femte gang. Selve paraden forgikk i Porsgrunn på lørdag.
Publisert Sist oppdatert

Fra 9. til 17. september ble Grenland Pride arrangert for femte gang. Selve paraden forgikk i Porsgrunn på lørdag. Her deltok speidere fra Grenland krets av Norsk Speiderforbund i sin første regionale Pride-parade.

Hans Eide, Sigleiv Gren Våga, Karoline Syversen.

– Det er første gang vi stiller i Grenland pride, og vi vil gjerne at det skal bli et fast innslag hver år, sier leder Karoline Syversen. Hun har medlemmer fra kommunene Bamble, Kragerø, Skien, Porsgrunn og Siljan under sine vinger og er bestemt på at speiderorganisasjonen skal markere seg som en åpen arena.

– Speidere fra hele Norge pleier å gå i Pride-paraden i Oslo, men vi synes det er viktig å vise at speideren er åpen for alle her i dag, at organisasjonen vår står for mangfold og inkludering, uansett hvem man er, sir Syversen.

Armand, Tommy Gjermundrød, Andreas Bergstrøm.

Paret Tommy Gjermundrøed og Andreas Bergstrøm er for veteraner å regne, de har deltatt på nesten alle pridene på langs og tvers i Vestfold. De er særlig imponert over at Grenland Pride har vokst seg så stor at den kan avvikles en hel uke med et tett og godt program.

– Jeg har vært fylkesleder i Fri Vestfold og Telemark noen år og vet hvor mye arbeid som ligger bak. Det ser ut som Grenland Pride har fått til arrangementene sine veldig bra og jeg krysser fingrene for at folka bak det hele holder ut og gjør det samme om igjen til neste år, sier Tommy Gjermundsrøed. Han får støtte av forloveden Andreas Bergstrøm og vennen Armand.

Sondre Moland.

 

Lederen for Grenland Pride, Sondre Moland, gledet seg over oppmøtet på arrangementene og over hvor mange som stilte opp for å gå i paraden i Porsgrunn lørdag 16. september.

Moland forteller at Pride-uka og Pride-feiringen i regionen har vokst organisk fram.

– Før het vi Telemark pride, men det ble gjort om til Grenland pride. Det for å gi rom for at flere lokalsamfunn kan ha sin egen Pride-markering. Det har vært en kjempesuksess. Selv små bygder har sin egen feiring.

Folk fra hele Grenland og Telemark har likevel samlet seg om Grenland pride, noe som har gitt grunnlag for flere og større programposter.

– Hvordan har dere klart å utvide markeringen til en hel uke?

– Det har bygd seg opp litt etter litt, vi har hatt god variasjon av arrangementer spredt utover, med litt for alle, sier Moland.

Han framhever spesielt samarbeidet med Telemark museum og skoleelever i regionen.

– Det hele var en konkurranse, der det overordna tema var «Migrasjon og identitet». Med bakgrunn i Skeivt kulturår i fjor, valgte elevene selv å rette fokus mot skeive og tematisere skeives situasjon på ulike måter, forteller Moland.

Prosjektet har resultert i en godt besøkt utstilling på Telemark Museum Skien.

– Hvor mange tror du at du ser i toget i dag?

– Det tør jeg ikke si, men la oss håpe på rekord!

 

Marte (12), Beatrice (13),Vilde (13), Andrea (13), Sam (13), Tonje (47).

Sam er like gammel som de andre i gjengen, men har deltatt på en Pride-markering allerede i Skien forrige høst. Det er likevel betryggende å ha med seg mamma Tonje når gjengen skal feire Pride i Porsgrunn for aller første gang.

– Hvordan kjenner dere hverandre?

– Vi går i samme klasse, bortsett fra de to, sier Vilde og peker på Sam og Andrea.

– Vi så Andrea og la merke til henne fordi hun hadde så fine armbånd, så hun bare måtte bli med oss, ler Vilde.

 

Mathilde (18) og Andrea (16).

– Er dette deres første pride?

– Pappa og broren min tok meg med til min første Pride i Oslo da jeg var tolv år, forteller Mathilde.

– Det er min aller første parade, sier Andrea.

De to håper å treffe andre kjente i paraden, men de to kusinene som har vokst opp sammen, har uansett god støtte i hverandre.

Johannes (20), William (21), Moira (21).

Vennegjengen Moria, Johannes og William har ulik erfaring fra Pride.

– Jeg har vært med i Pride-feiringer siden jeg var elleve år, forteller Moira, som altså har 10-års jubileum når hun deltar i Porsgrunn denne lørdagen.

– Det er min aller første, forteller Johannes.

– Jeg har vært med i Oslo og Drammen, sier William som har fått seg Pride-tatovering for anledningen.

– Den er litt gjemt, men du kan få se den!

 Powered by Labrador CMS