Hatkriminalitet

Drept under Münster Pride

En tysk transmann døde tidligere denne måneden etter å ha blitt utsatt for vold i forbindelse med prideparaden i byen Münster. En 20-årig mann er arrestert for drapet.

Tyskland blir regnet som et relativt trygt land for skeive. Regnbueflaggene vaiet over regjeringsbygningen Bundestag i forbindelse med Berlin Pride. Samtidig døde transmannen Malte C. på sykehus som offer for hatkriminalitet.
Tyskland blir regnet som et relativt trygt land for skeive. Regnbueflaggene vaiet over regjeringsbygningen Bundestag i forbindelse med Berlin Pride. Samtidig døde transmannen Malte C. på sykehus som offer for hatkriminalitet.
Publisert Sist oppdatert

Malte C. ble 25 år gammel. Han døde på sykehus, seks dager etter å ha blitt slått ned i etterkant av prideparaden i den tyske byen Münster. Volden mot ham skal ha blitt utløst av at Malte C. grep inn for å beskytte en gruppe lesbiske kvinner som ble utsatt for trakassering av en gjeng yngre menn.

Flagget på halv stang

Da dødsfallet ble kjent, besluttet byen Münster at alle offisielle bygninger skulle flagge på halv stang. Byen holdt også en offentlig minneseremoni for Malte C.

I følge den tyske av avisen Deutche Welle, uttrykte Nyke Slawik, den første transpersonen i den tyske forbundsdagen, forferdelse og dyp sorg over at hatkriminalitet mot skeive hadde krevd nok et liv.

LSVD, den største tyske organisasjonen for lesbiske og homofile er også forferdet over drapet. De uttrykker sinne og uro, men kritiserer også politiet fordi angrepet på transmannen Male C.ikke opprinnelig ble klassifiserte som hatkriminalitet.

«Vi forlanger at etterforskerne umiddelbart klassifiserer handlingen som hat motivert av homofobi og transfobi», sa Andre Lehmann, styremedlem i LSVD.

Den tyske regjeringens egen rådgiver for homofili-spørsmål og medlem av den tyske forbundsdagen Sven Lehman, fordømmer drapet på det sterkeste. «Vold mot skeive mennesker er en trussel vi alle må ta stilling til» skriver Lehmann på twitter.

Økende hatkriminalitet

Tyskland har lenge hatt en stigende statistikk for rapportert hatkriminalitet, men er ellers regnet som et relativt trygt land for skeive. Malte C. døde samme helg som Bundestag, den tyske statens hovedsete, for første gang flagget med regnbueflagget i anledning Berlin Pride. Drapet på transmannen ble utløst av at han tok stilling til gjerningsmannens trakassering av en gruppe lesbiske kvinner. Potensialet for vold og angrep mot skeive eksisterer under den aksepterende tyske overflaten. På politisk nivå yter det seg som intens motstand mot utvidede retter for transpersoner.

Den tyske regjeringen har en «selv-bestemmelses lov» under utredning. Den vil gjøre det enklere for folk selv å endre sitt juridisk kjønn og navn. Arbeidet har møtt mye politisk motbør.

Powered by Labrador CMS