Helse

Gjennombrudd i kampen mot analkreft

Forsker Marius Trøseids funn kan forhåpentlig redusere kreftrisikoen hos langt flere enn Roger Dybedahl og andre hiv-smittede menn som har sex med menn.

For Roger Dybedahl (t.h) er oppdagelsen til Marius Trøseid godt nytt.
Publisert Sist oppdatert

Forsker Marius Trøseid har ledet den norske delen av en stor europeisk studie som nå er publisert i Nature Medicine (rdcu.be), et av verdens mest prestisjetunge vitenskapelige tidsskrifter. Der får vi forklart hvordan to proteiner som produseres av tarmfloraen, kan avdekke forstadiene til analkreft hos hiv-smittede menn som har sex med menn.

– Jeg har forsket i 20 år og aldri vært i nærheten av noe så spennende. En eurekaopplevelse! sier Trøseid, som er professor ved Universitetet i Oslo og overlege på Oslo universitetssykehus.

– Dette er en gruppe som har mellom 100 og 300 ganger økt risiko for å få analkreft. Til nå har vi manglet gode metoder for å oppdage forstadiene, men ved å måle de to proteinene økte vi presisjonen fra snaut 40 prosent til drøyt 90 prosent, legger han til.

Hos organisasjonen HivNorge er styreleder Roger Dybedahl begeistret.

– En veldig viktig oppdagelse for meg og for dem jeg representerer. Jeg er glad det forskes på dette, og tror det er starten på noe som kan bli virkelig bra, sier Dybedahl, som selv er en mann som lever med hiv og har sex med menn.

Nasjonal screening?

At dette kan bli virkelig bra, skriver Trøseid under på. Han ser nemlig ingen grunn til at de to proteinene utelukkende skal gjøre det enklere å forebygge den ganske sjeldne sykdommen analkreft.

– Kreftregisteret satte nettopp i gang med en nasjonal screening for tarmkreft, den hyppigste forekommende kreftformen i Norge. Det er ikke utenkelig at mange flere forstadier kan oppdages hvis proteiner fra tarmfloraen inkluderes i denne undersøkelsen. Og da kan betydningen bli virkelig stor, sier han.

Det er en tanke professor Trine Rounge hos Kreftregisteret har sansen for.

­– Dette er spennende funn for en gruppe som er spesielt utsatt for analkreft, og også tarmkreft er relatert til tarmfloraen. I tarmscreeningen som utføres i dag, benyttes en avføringstest som tester for skjult blod i tarmen. Denne testen kan forbedres, og kanskje kan de to proteinene være med på å øke treffsikkerheten. Det bør undersøkes hos deltagerne i screeningen, sier hun.

Hiv-eldrebølge

Men i første omgang er dette altså godt nytt for hiv-smittede menn som har sex med menn, Det er en gruppe som ifølge Dybedahl allerede har det mye bedre enn da han ble smittet i 2012.

– Skulle jeg først få en alvorlig sykdom, er jeg egentlig glad det ble hiv. Medisinene er blitt mye bedre, åpenheten større, stigmaet mindre. Nå lever jeg godt med hiv, sier han.

Men hiv-smittede menn som har sex med menn har altså betydelig økt risiko for å utvikle analkreft. Risikoen øker med alder, og fordi hiv-smittede lever mye lenger enn før, kommer sannsynligvis mange flere til å bli syke i årene som kommer.

– Vi går inn i de hiv-smittedes eldrebølge, kommenterer Trøseid, som håper at forskningen hans vil bidra til at alderdommen blir god og lang.

HPV-vaksine

Anslagsvis 90 prosent av all analkreft skyldes HPV-viruset, og HivNorge jobber nå for at alle hiv-smittede menn skal tilbys gratis HPV-vaksine.

– På høy tid med gratis vaksine for menn i risikogruppen, sier Trøseid.

Det er Kreftforeningen, som har delfinansiert studien hans, enig i.

– Dersom alle menn under 30, og utsatte grupper som menn som har sex med menn, blir vaksinert mot HPV, vil forekomsten av analkreft reduseres betraktelig. Å nærmest utrydde en kreftform med så minimal innsats, er en mulighet vi ikke kan ha samvittighet til å si nei til, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei.

Denne artikkelen ble først publisert på kreftforeningen.no

 

 

Powered by Labrador CMS