Helse

Åpner Oslos første kvinnehelsehus

Huset skal være et lavterskeltilbud for kvinner. Bak står Norske Kvinners Sanitetsforening og Oslo Sanitetsforening, med skolering fra FRI og Rosa kompetanse.

Kvinnehelsehuset holder til hos Tøyenhelsa, og skal drives av frivillige i samarbeid med ulike organisasjonen og den offentlige helsetjenesten.
Publisert

Helsehuset skal være åpent for alle, også skeive kvinner, transkvinner og ikke-binære.

– Vi hadde Fri og Rosa Kompetanse hos oss i fjor for å holde kurset RK Helse og sosial. Vi jobber med å knytte til oss ulike samarbeidspartnere som kan bidra til et godt tilbud på Kvinnehelsehuset, sier daglig leder Ragnhild Lerø i Oslo sanitetsforening, til Blikk.

Huset skal fungere som et lavterskeltilbud for kvinner i alle livets faser, med tilbud om helsehjelp, nettverk og kunnskap. En av hovedmålgruppene er voldsutsatte kvinner, som ofte ikke fanges opp av det offentlige helsevesenet. Huset vil også tilby helsehjelp som celleprøver og gynekologiske undersøkelser.

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S) har bedt staten om å øremerke 20 millioner i statsbudsjettet til kvinnehelsehus, og innbyggerne i Oslo kan være med på å bestemme hva lokalene skal fylles med.

– Kvinnehelse er kjernen i alt vi gjør, og her ønsker vi å skape et senter for det, sier Malin Stensønes, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, til NRK.

For to år siden åpnet de Norges første kvinnehelsehus i Bergen, et år senere kom tilbudet i Drammen og Kristiansand. Nå rulles helsehusene ut i både Oslo, Lørenskog og Trondheim.

Helsehus for skeive kvinner

I juni 2021 åpnet Bergen Sanitetsforening sitt kvinnehelsehus.

 – Huset skal reflektere mangfoldet av kvinner i samfunnet, sa daglig leder Hilde Sjøbø Asbjørnsen til Blikk den gang.

Nanna Klingenberg, som var leder i Rosa kompetanse helse og sosial i 2021, ønsket Kvinnehelsehuset i Bergen hjertelig velkommen, og understreket viktigheten av at et kvinnehelsehus har kompetanse på skeive kvinner.

– Kvinner kommer med alle mulige seksuelle orienteringer og kjønnsuttrykk. Hvis det skal være for alle kvinner, så må det faktisk være for alle kvinner, sa Klingenberg til Blikk.

– Like mye som vi har behov for et kvinnehelsehus for streite kvinner, er det behov for et kvinnehelsehus også for skeive kvinner. Vi har for eksempel forskning som viser at færre lesbiske kvinner enn heterofile tar livmorhalsprøve. Skeive kommer dårligst ut i statistikken, blant annet når det gjelder rus, psykisk helse og seksuell helse.

Men hva er egentlig et kvinnehelsehus? Generalsekretæren i N.K.S sier det handler om helsehjelp, nettverk og kunnskap. Et lavterskeltilbud som skal hjelpe kvinner i alle livets faser.

– Mange kvier seg for å søke hjelp i det offentlige. Vi kan nå ut til sårbare grupper som det offentlige helsevesenet ikke så lett fanger opp, sier Stensønes til NRK.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS