Your Name Engraved Herein.

Skeiv film ble Taiwans mest sette

Snart kan du se «Your Name Engraved Herein» på Netflix.

Publisert Sist oppdatert

Regissør Patrick Liu har nok å juble over. Ikke bare ble filmen en mest sette i 2020, den ble også den mest pengeinntjenende skeive filmen i Taiwans historie, med en omsetning på omtrent 30 millioner kroner. Filmen har også høstet flere store priser i hjemlandet, blant annet to prestisjefylte Golden Horse-statuetter, for beste kinematografi og beste originale sang. Den var også nominert i kategoriene beste birolle, beste nykommer og beste originale filmmusikk.

Ungdomskjærester i turbulente tider

Allerede fra start setter regissøren Liu stemningen med et sitat fra Salomos Høysang: «Mange vann kan ikke slokke kjærligheten, og strømmer kan ikke overskylle den.»

Handlingen utspiller seg i Taiwan i 1987. Det kinesiske militæret, som siden andre verdenskrig har hatt kontroll over landet, har mistet deler av makten etter en lang politisk kamp. Mens Taiwan forsøker å løsrive seg fra kinesiske styresmakter møter vi to unge gutter som forsøker å forstå seg på den gryende seksualiteten, og den vonde og fantastiske første kjærligheten.

Chang Jia-Han, som går under kallenavnet A-Han (Edward Chen) og Wang Bo-de, eller Birdy (Jing-Hua Tseng), blir kjent gjennom korpset på en katolsk gutteskole. A-Han blir raskt fasinert av den rebelske nye eleven Birdy, og vennskapet utvikler seg i det skjulte til en ulovlig flørt. Guttene reiser til Taipai for å hedre den avdøde taiwanske presidenten Chiang Ching-kuo og knytter tettere bånd under reisen til storbyen, likevel er de skeptiske til å slippe følelsene løs. I et miljø hvor homofile elever blir banket opp er det vanskelig for de nyforelskede å leve ut romansen.

Your Name Engraved Herein.

Inspirert av egen oppvekst

Når gutteskolen også begynner å ta inn jenter kompliseres forholdet mellom dem ytterligere. Når Birdy blir sammen med en av de nye kvinnelige elevene, i et håp om et sosialt akseptert forhold, sliter A-Han med å skjule kjærlighetssorgen. De trekkes fra hverandre og mot hverandre igjen og igjen, før skjebnen til slutt driver dem i forskjellige retninger.

På vakkert vis skaper regissør Liu et portrett av konflikten mellom følelser og fornuft. A-Han lengter etter det kan ikke kan få, det han nekter seg selv å føle. Noen ganger er det små lysglimt, som telefonsamtalen der A-Han synger filmens prisvinnende sang til Birdy, men det går sjelden lang tid før lykken oppløses i uutholdelig smerte.

«Your Name Engraved Herein» er inspirert av regissør Patrick Kuang-Hui Lius egen oppvekst i Taiwan. Liu har uttalt at filmen først og fremst handler om kjærlighet, ikke seksualitet. Karakteren A-Han beskriver han som 80% basert på seg selv.

Hedrer homoikon

– Originalt var ikke intensjonen min å lage en skeiv film, det var å lage en personlig film. Den handler om min første kjærlighet, og min første kjærlighet var tilfeldigvis historien om en gutt som forelsket seg i en annen gutt, sier Liu til Time Magazine.

Taiwan ble i 2019 det første i Asia til å legalisere homofilt ekteskap. Lovendringen ble godkjent av de folkevalgte, etter stort press fra aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner. Den nye loven tillot likekjønnede par å søke om å registrere seg som gift etter å ha inngått permanent partnerskap.

– Jeg ville vise noen av de ulykkelige historiene til menneskene som var født for tidlig og ikke fikk muligheten til å se triumfene vi ser i dag, sier Liu, som i filmen hedrer blant annet den taiwanske LHBT-aktivisten Chi Chia-wei med en liten birolle under guttenes Taipeitur.

«Your Name Engraved Herein» er foreløpig bare tilgjengelig på amerikansk Netflix, men blir snart også blir tilgjengelig her til lands.

Powered by Labrador CMS