Urix

Polen vedtar omstridt «homopropagandalov»

Forbyr organisasjoner å formidle lhbt+tematikk i skolen.

Publisert Sist oppdatert

.

Den nye loven ligner «homopropagandalovene» som tidligere har blitt innført i Russland og Ungarn. Den er en del av en større planlagt utdanningsreform og forbyr blant annet organisasjoner å dele ut eller formidle informasjon om lhbt+ på skoler i landet.

Parlamentet åpner også for å sparke rektorer som ikke følger det nye lovverket. Dersom lærere ønsker å undervise i lhbt+tematikk vil disse også risikere å bli sparket.

Rémy Bonny, direktør i Forbidden Colours, ber EU om å legge press på Polen.

– Etter flere år med retoriske kampanjer mot lhbt+samfunnet, har polske myndigheter offisielt sluttet seg til Russland og Ungarn i å gjøre lhbt+samfunnet til juridisk syndebukk for å avvikle demokrati og menneskerettigheter. Barn er det neste offeret i Polens krig mot inkludering og demokrati, sier Bonny i en presseuttalelse.

Loven sendes nå videre til det polske senatet. Dersom senatet stemmer den ned, blir det landets konservative president Andrzej Duda som til slutt avgjør hvorvidt den innføres.

Duda, som tidligere har uttrykket at «lhbt-ideologien er verre enn kommunisme», forventes å være positiv til lovendringen.

Loven omtales som «Czarneks lov», etter den konservative politikeren Przemysław Czarnek, som ble utnevnt til utdanningsminister av Duda i november i fjor. Flere hundre akademikere protesterte mot utnevnelsen av Czarnek, som blant annet har tatt til orde for å inkorporere læren til tidligere pave Johannes Paul II i seksualundervisningen på landets skoler. Polske Johannes Paul II var pave fra 1978 til sin død i 2005. Han var svært kritisk til homofili, som han mente var en synd.

.

Les mer om situasjonen i Polen:

.

.

Powered by Labrador CMS