Urix

Vil forby Pride i Polen

Parlamentet i Polen skal stemme over et nytt lovforslag som forbyr prideparader og andre offentlige skeive arrangementer.

Det har lenge vært heftig debatt om skeives rettigheter i Polen. Her står nasjonalister og anti-lhbt-demonstranter på sidelinjen under den årlige skeive markeringen "Equality March" i Kraków i 2018.
Publisert Sist oppdatert

.

Lovforslaget kommer fra en gruppe konservative aktivister, som gjennom en kampanje har samlet nok underskrifter til å fremme forslaget i det polske parlamentet.

Krzysztof Kasprzak, en av aktivistene som la fram lovforslaget, begynte sin tale med å kalle lhbt+bevegelsen en form for totalitarisme og sammenlignet den med nazismen. Han anklaget også bevegelsen for å forsøke «å styrte den naturlige orden og innføre terror».

Talen ble karakterisert som «motbydelig» av den venstreorienterte nestlederen i parlamentet, Wlodzimierz Czarzasty.

En rekke opposisjonelle lovgivere fra både venstresiden, sentrum og høyresiden, kaller den foreslåtte lovgivningen umenneskelig, homofobisk og i strid med Grunnlovens rett til forsamling.

.

Hva handler lovforslaget om?

Lovforslaget vil endre polske innbyggeres rett til fri forsamling og utvilsomt sende Polen ut i en ny konflikt med EU, som allerede er bekymret over utviklingen i landet.

Endringen i forsamlingsretten fastsetter at offentlige sammenkomster fremover ikke kan «stille spørsmål ved ekteskap som et forhold mellom en kvinne og en mann» eller «drive propaganda for utvidelse av ekteskap til personer av samme kjønn».

Demonstrasjoner som Pride-parader vil bli forbudt fordi de fremmer «andre seksuelle orienteringer enn heteroseksualitet».

Hundrevis av mennesker har gått ut i gatene i den polske hovedstaden for å protestere mot lovforslaget. I Warszawa samlet mer enn 300 personer seg foran parlamentet, hvor de viftet med regnbueflagg og holdt bannere hvor det sto: «Kjærlighet kjenner ikke noe kjønn».

Bevegelsen «All-Poland Women’s Strike», som ledet protester mot nye abortrestriksjoner i Polen i fjor, har oppfordret til flere protester.

.

11. mars 2020 inviterte FRI, FRI Oslo og Viken, Den norske Helsingforskomité og Amnesty International Norge til demonstrasjon utenfor den polske ambassaden i Oslo. Demonstrasjonen ble arrangert i solidaritet med skeive i Polen, og for å si klart ifra om at utviklingen bryter med grunnleggende menneskerettigheter.

.

Hvor oppsto forslaget?

I henhold til polsk lov kan borgere som samler 100 000 underskrifter fra stemmeberettigede fremtvinge en lesing av et lovforslag i parlamentet. Gruppen har samlet 140 000 underskrifter for å drive lovverket fremover.

Forlaget om prideforbud stammer fra stiftelsen Life and Family, en ekstern konservativ lobbygruppe. Det er fortsatt uklart hvor seriøst de 460 lovgiverne i Sejm, Polens underhus i parlamentet, vil behandle lovforslaget.

Mange politikere i det regjerende lov- og rettferdighetspartiet, inkludert president Andrzej Duda, har drevet kampanje mot skeive rettigheter.

For to år siden erklærte flere Polske regioner seg som «soner fri for lhbt-ideologi». Noen regioner har nylig opphevet denne statusen etter EUs trussel om å tilbakeholde finansiering.

Nils Muiznieks fra Amnesty International oppfordret polske lovgivere «til å erkjenne at kjærlighet er kjærlighet, og avvise dette hatefulle forslaget som er diskriminerende til sin kjerne».

«Dette initiativet har kanskje ikke sin opprinnelse i den polske regjeringen, men la oss være tydelige: Regjeringens normalisering av hatefull retorikk har skapt et miljø der folk føler seg bemyndiget til å spy ut intoleranse», sa Muiznieks.

.

MER OM POLEN

.

Powered by Labrador CMS