Urix

YouTubere arrestert i Russland

Russiske myndigheter har arrestert et skeivt YouTube-par for brudd på «homopropagandaloven».

Haoyang Xu and Gela Gogishvili ble arrestert i Kazan, hovedstaden i den russiske delrepublikken Tatarstan, onsdag denne uka.
Publisert Sist oppdatert

YouTube-bloggerne Haoyang Xu and Gela Gogishvili, som opprinnelig kommer fra Kina og Georgia, ble arrestert onsdag denne uka etter at de publiserte en video på YouTube.

Paret poster videoer som dokumenterer livet deres som par i Russland, både på YouTube, TikTok og Telegram.

Ifølge PinkNews ble Xu denne uka stoppet av politiet i det som så ut som en ID-sjekk. Senere på politistasjonen ble paret arrestert og tiltalt for brudd på «homoprogandaloven»

I et intervju med Newsweek forteller paret at de ble nektet kontakt med advokater og presset til å signere en rekke dokumenter. I en video postet på Telegram, forteller parets advokat Adel Khaydarshin, at paret risikerer en bot på over 6 000 kroner, eller fengselsstraff.

Haoyang Xu og Gela Gogishvili har bodd sammen i Kazan, hovedstaden i den russiske delrepublikken Tatarstan, siden 2021, og sammen har de over 300 000 følgere på TikTok og en YouTube-kanal med over 65 000 abonnenter.

Frykter for livet

I parets siste YouTube-video diskuterer de den omstridte «homopropagandaloven», og hvordan den skaper problemer for skeive i Russland.

«Som følge av loven og dødstrusler rettet mot oss, er vi ofte nødt til å gjemme oss. Vi frykter for livene våre, og vi har vært redd for å ytre oss i sosiale medier. Vi er i stadig kontakt med store menneskerettighetsorganisasjoner», forteller paret i YouTube-videoen.

Vladimir Komov, leder i den Moskva-baserte lhbt-gruppen DELO, sier til Newsweek at paret har vært i myndighetenes søkelys siden mars i år.

Putins beryktede «homopropagandalov» kom på plass i 2012 og er en lov som kriminaliserer «propanda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold».

I 2022 ble en utvidet versjon av loven vedtatt Loven gjør det forbudt i Russland å synliggjøre og informere om eksistensen av lhbt-personer, og å skildre deres liv. Uansett hvor, hvordan og overfor alle aldersgrupper.

Powered by Labrador CMS