Skjermdump fra «1-800-273-8255» av Logic.

Verdensdagen for psykisk helse

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til at det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte, mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer, samt et rausere samfunn.

Publisert

Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse i hele verden. Psykisk helse og lidelser er fortsatt tabu i mange land.

Mental Helse har siden 2002 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet. Dagen skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Målet er å gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske. Vi har alle en psykisk helse, og den må vi ivareta.

Her i landet er det alle de lokale markeringene over hele landet som har bidratt til mer åpenhet om psykisk helse med flotte og inspirerende arrangementer år etter år. I perioden 2015 til 2019 har antall markeringer økt fra 650 til 2200, noe som viser at flere engasjerer seg og ønsker å bruke dagen til å jobbe for saken.

Logic

BLIKK markerer dagen med å dele låta og musikkvideoen «1-800-273-8255» av Logic, med gjesteartistene Alessia Cara og Khalid. En sterk historie om mental helse, fordommer og skeive perspektiver.

«So the first hook and verse is from the perspective of someone who is calling the hotline and they want to commit suicide. They want to kill themselves. They want to end their life. When I jumped on a tour bus that started in Los Angeles, California and I ended in New York City and did a fan tour where I went to fans' houses and shared meals with them, hung out with them, played them my album before it came out. Them along with other people on tour, just fans that I met randomly, they've said things like, "Your music has saved my life. You've saved my life." And I was always like, "Aw so nice of you. Thanks." And I give them a hug and shit but in my mind, I'm like, "What the fuck?" And they're really serious. And they tat shit on their arms and get shit like lyrics that save their life and in my mind, I was like, "Man I wasn't even trying to save nobody's life." And then it hit me, the power that I have as an artist with a voice. I wasn't even trying to save your life. Now what can happen if I actually did?» sier Logic i et intervju med Genius i 2017.

Alle har en psykisk helse

Hver enkelt av oss har en psykisk helse, og den må vi være bevisste på å ivareta. Noen psykiske lidelser er arvelige, mens mange psykiske problemer skyldes spesielle hendelser eller påvirkninger i hverdagen fra miljø, andre igjen kan skyldes en kombinasjon av disse.

Å ikke ivareta sin psykiske helse kan gi vansker med å finne en trygg forankring i livet. Verdensdagen har som mål å bevisstgjøre viktigheten av å styrke den psykiske helsen så man er bedre rustet til å møte livets utfordringer.

Psykiske problemer er vanlige

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Det å ha noen å snakke med kan være avgjørende for håndteringen av problemene, og om man søker hjelp.

Psykiske lidelser blant unge jenter har de siste 5 årene økt med 40 % (FHI), hvor angst og depresjon er mest vanlig. Ungdata undersøkelsen fra 2017 viser at unge opplever et større press og mer stress på skolen og ellers i livet.

Du kan gjøre en forskjell

En undersøkelse gjennomført av Yougov i samarbeid med Verdensdagen, viser at samfunnet har bidratt til mer åpenhet rundt tema, men at vi på individuelt nivå synes det er lettere å snakke om vår fysiske helse enn vår psykiske.

Vi har med andre ord fortsatt en stor og viktig jobb i årene som kommer for å gjøre det enklere å snakket om hvordan vi har det. Ved å delta på markeringene, enten på din skole, arbeidsplass, kommune, klubb og så videre, kan du bidra til å gjøre en forskjell.

(kilde: verdensdagen.no)

Mer info: verdensdagen.no

Powered by Labrador CMS