Fra birolle til hovedrolle
«Biroller» tar opp hvordan legning og kjønnsmangfold er behandlet i skriftkulturen, både gjennom historien og samtida. «Biroller» er illustrert av tegneseriekunstneren Sigbjørn Lilleeng og har tekstlige bidrag fra Kristin Fridtun, Per Esben Myren-Svelstad, Silje Hernæs Linhart og Per Magnus Finnanger Sandsmark.
Les også
-
Hvorfor er skeiv litteratur viktig i skolebibliotekene?
Skolesjefen i Arendal fjernet boka «Gender Queer» av Maia Kobabe fra skolebibliotekene. – Litteratur som reflekterer elevenes egne erfaringer kan være avgjørende for å bygge selvforståelse, men også motvirke fordommer, skriver rådigivere ved Senter for likestilling ved Universitetet i Agder.
-
I hennes bøker er det lesbiske begjæret en mulighet
Ingrid Z. Aanestads siste bok handler som tittelen sier om «Ida i Italia». – Ida er veldig betatt og oppslukt av Sofia, og det er absolutt en seksuell ladning der, men jeg tenker ikke at det er forelskelse i vanlig forstand, sier Aanestad.
-
Anne Holt nominert til svensk krimpris
Anne Holts Hanne Wilhelmsen-krim «Tolv utemte hester» er nominert til Svenska Deckarakademins pris for beste oversatte kriminalroman.
-
Ingen god lesbe
– Det at «Love Me Tender» har blitt oversatt til ni språk nå, at den interesserer lesere utenfor Frankrike og av andre grunner enn hvem jeg er, det gir meg troen på at jeg kan lykkes i noe, sier den franske sensasjonen Constance Debré.
-
Tegneserieskapere til Arctic Pride
Tromsø bibliotek og byarkiv får i anledning Arctic Pride besøk av tegneserieforfatterne Cha Sandmæl og Victor Nordahl som skal snakke om skeiv representasjon i bøkene sine.
-
Kristin Berget håper hun slipper skrive flere bøker om døden
Tradisjon og taus kunnskap er vevd inn i diktene til Kristin Berget.
-
Djevelens tøy
Når verden blir for enfoldig og hemulsk, finner Siri Lindstad fram den stripete genseren.
-
Nytt opplag av «Genderqueer» på norsk
– Etterspørselen etter denne kultboka har jo fått et ekstra oppsving den siste uka. Og det fortjener den, sier forlagsredaktør. Til Forbudte bøker-uka må forlaget trykke flere eksemplarer av boka.
-
Ny Mats Strandberg-skrekk blir TV-serie
Nå skal enda en av den skeive svenske forfatteren Mats Strandbergs skrekkromaner dramatiseres – og da er det tid for fergefrykt.
-
Ny bok om legendarisk teatergruppe
Tramteatret var barrikadestormere og TV-stjerner. Nå kommer boka om den sagnomsuste teatergruppen.
Det er ikke ofte hovedpersoner i bøker er homofile, bifile eller transpersoner. I utstillingen «Biroller» får du et innblikk i skeiv litteratur for voksne og barn. Utstillingen er produsert av Nynorsk kultursentrum og Vinje-senteret for dikting og journalistikk. Bibliotek, Pride-arrangører og andre kan bestille utstillingen gratis av Nynorsk kultursentrum.
– Målet med vandreutstillingen er at bibliotekbesøkende som ser «Biroller» skal få bedre innblikk i hvordan representasjonen av kjønns- og seksualitetsmangfoldet i litteraturen og journalistikken henger sammen med holdninger i samfunnet. Seerne skal få reflektere rundt hva som er usynlig i bøkene de vanligvis leser, og tenke nytt om dette, forteller Per Magnus Finnanger Sandsmark, direktør i Nynorsk kultursentrum.
– Bakgrunnen for utstillingen er at vi ønsket å vise fram at det i flere sjangere, både i historiske tekster og samtidslitteraturen, finnes skeive, trans, bi, homo og lesbiske hovedroller. De tekstene har vi lyst til å løfte fram, ikke bare for å vise at man kan lese gamle bøker med skeive briller, men også at man kan lese bøker som har et helt eget skeivt perspektiv. I samarbeidet med illustratøren og tekstbidragene vil vi få fram at det er helt egne måter å se verden og lese bøker på når man tar på seg disse brillene, sier Sandsmark.
Skeive biroller
«Biroller» trekker fram både kjønnsmangfold og seksuell orientering. Her er alt fra Hanne Wilhelmsen i Anne Holts bøker til det mer kjønnseksperimenterende som «Alltid Andrea» av Tor Fretheim. Sigbjørn Lilleengs illustrasjoner understreker tekstene.
– Vi var opptatt av å bruke en illustratør som får fram detaljer og stort fargemangfold i alt fra tekster av Tarjei Vesaas til mer nåtidig litteratur. Utstillingen viser fram bøker, i tillegg til at vi samarbeider med fagfolk som har skrevet bidrag om blant annet translitteratur og historisk litteratur med skeive blikk. For eksempel har Kristin Fridtun skrevet om hvordan dokumentarboksjangeren er når skeive skriver om sitt eget liv. Jeg har også bidratt som kulturhistoriker, og skriver om det skeive perspektivet i barne- og ungdomslitteraturen. Andre bidragsytere er litteraturviter Per Esben Myren-Svelstad som har doktorgrad i det skeive perspektivet til Tarjei Vesaas og Åsmund Sveen. Silje Hernæs Linhart har doktorgrad i barne- og ungdomslitteratur med transtematikk, og har skrevet om dette i denne utstillingen. Vi har også vært opptatt av å undersøke og vise fram det historiske og den skeive journalistikken. Her er jo blant annet Blikk viktig, forteller Sandsmark.
«Biroller» startet vandringen i Kristiansand i februar, og utstillingen drar videre på turné i Agder, Vestfold og Telemark fylke, og reiser etter hvert til andre bibliotek i store deler av landet. Datoer for turneen var ikke klare idet Blikk gikk i trykken. Til sommeren skal «Biroller» blant annet innom Bygdepride i Ørsta/Volda, 4. – 10. mai.